Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Parlamentarni izbori

Izbori u Gvineji Bisau protekli mirno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oko 600.000 stanovnika Gvineje Bisau, s biračkim pravom, mirno su glasovali kako bi izabrali stotinu parlamentarnih zastupnika svoje male zemlje, bivše portugalske kolonije u zapadnoj Africi.

Krajem poslijepodneva glasovanje je završeno i počelo je prebrojavanje glasova skupljenih na 2.797 glasačkih mjesta.

Pročitajte i ovo Gvineja, ilustracija tuga u Gvineji Minibus skrenuo u suprotni trak pa udario u kamion: Najmanje 25 poginulih u stravičnoj nesreći Slika nije dostupna objavili fotografije FOTO Vojni udar u afričkoj državi, pobunjenici objavili fotografije predsjednika: "Uhvatili smo ga, trenutno je s nama..."

Šef promatračke misije Europske unije Johan Van Hecke rekao je da je izboni dan prošao mirno, te da nije zabilježen niti jedan incident.

Europska misija je ocijenila da je stopa sudjelovanje bila izrazito visoka i iznosila između 70 i 80 posto.

Predsjednik Joao Bernardo Vieira (69), koji je gotovo 23 godine proveo na čelu države, zaželio je prilikom glasovanja blagostanje i jedinstvo svojoj zemlji, koja se nalazi među najsiromašnijima na svijetu.

Izbori su predstavljeni kao važna etapa u obnovi te zemlje zapadne Afrike, politički vrlo nestabilne još otkako je 1974. stekla neovisnost od Portugala, a od 1998 do 1999. pretrpjela građanski rat.

Otkako se na vlast 2005. godine vratio Vieira, Gvineja Bisau promijenila je trojicu premijera i doživjela državni udar.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene