Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Grčki političari postigli su sinoć kasno navečer dogovor o formiranju prijelazne vlade nacionalnog jedinstva, koju neće voditi dosadašnji premijer George Papandreu, a 19. veljače je dogovoren kao najpogodniji datum za održavanje izbora.


Rasprava o tome tko će voditi prijelaznu vladu nastavlja se danas, priopćio je ured grčkog predsjednika Karolosa Papuliasa, nakon razgovora u kojima su sudjelovali premijer Jorgos Papandreu i vođa oporbe Antonis Samaras.

Grčki mediji javljaju da je najizgledniji kandidat za novog premijera koji bi vodio prijelaznu vladu do izbora 19. veljače bivši zamjenik predsjednika Europske središnje banke Lukas Papademos. Ekonomist Papademos obnašao je dužnost zamjenika predsjednika ECB-a od 2002. do 2010., prije toga je od 1994. do 2002. bio guverner grčke Narodne banke. Od prošle godine je bio savjetnik premijera Papandreua.

Ministarstvo financija je nakon sastanka ministra financija Evangelosa Venizelosa s predstavnicima oporbene "Nove demokracije" priopćilo da su se dvije strane suglasile kako bi se izbori trebali održati 19. veljače. Taj bi rok grčkoj vladi pružio dovoljno vremena da završi zamjenu obveznica kako bi smanjila zaduženost, što je dio sporazuma postignutog s čelnicima EU 26. listopada, prenio je Reuters iz izvora grčkog ministarstva financija.

Premijer Papandreu i vođa oporbe Samaras nastavljaju razgovore o novom premijeru koji će voditi koalicijsku vladu u prijelaznom razdoblju, a imenovanje novog mandatara i vlade očekuje se do kraja ovog tjedna. (Hina)
 

Vezani članci U hladnjači našli 41 migranta (Foto: AFP) Još jedan šokantan slučaj potresa Europu: U kamionu-hladnjači u Grčkoj pronašli 41 migranta, uhićen vozač Drago Prgomet (Foto: Dnevnik.hr) Prgomet o suradnji HDZ-a i Milana Bandića: "Grad je već krenuo u u provedbu projekata za koje je od EU-a dobio milijardu kuna"