Obavijesti Video Pretražite Navigacija
A što nakon toga?

IZBJEGLIČKA KRIZA Njemačka ima 'tajni plan' - ogradu poput 'Berlinskog zida'?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Angela Merkel ima sve manju potporu u vlastitoj stranci oko politike prema izbjeglicama te polako gubi konce iste.

Njemačka kancelarka Angela Merkel suočena je s velikom opozicijom unutar vlastite stranke, tj. s tim je suočena njezina politika otvorenih vrata za izbjeglice, nakon što su iz redova njezine stranke CDU u parlamentu predložili inicijativu obrane njemačke granice u stilu "Berlinskog zida", tvrdi britanski Independent. Incijativu je u parlamentu iznijela većina zastupnika CDU-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bez rakcija na provokaciju Ostojić: Očekujemo da Slovenija sama ukloni žicu Slika nije dostupna Merkel ljutito 'Tko smo mi da branimo kršćane diljem svijeta ako kažemo nećemo muslimane ili džamiju u našoj zemlji'

Detalji takozvanog "tajnog plana" njemačkih kršćanskih demokrata za suzbijanje dotoka 10.000 izbjeglica na dan u Njemačku, objavljeni su u listu Bild. Bild piše, a Independent prenosi, da je prijedlog podržalo 188 od 310 zastupnika CDU-a u njemačkom Bundestagu.

Njihov prijedlog zapravo se ne razlikuje od onog što je Mađarska već provela, a to je podizanje bodljikave žice duž istočne njemačke granice. Kancelarka Merkel je dosad sve slične prijedloge odbila.

Slovenska Vlada odlučila - mijenjaju zakon da bi mogli poslati vojsku na granicu

OPET RASTU TENZIJE Beograd opet šalje prosvjednu notu Zagrebu

"Moramo zaustaviti priljev izbjeglica. Ne bi trebalo biti tabu pogledati u kakvom stanju su naše granice", rekao je Christian von Stetten, vođa navedene inicijative koju su njemački konzervativci predložili u Bundestagu. Dodaje kako bi se plan izglasao u roku od jednog dana.

Stetten predstavlja utjecajnu grupaciju konzervativaca u njemačkom parlamentu, koje se još naziva i "Mittelstand", što je termin kojim se nazivaju srednji poduzetnici, koji čine temelje njemačke ekonomije.

Isto tako, Stetten ističe uvjerenje da će Vlada kancelarke Merkel pronaći učinkovit plan za zaustavljanje dotoka novih izbjeglica u Njemačku, čija brojka bi za ovu godinu trebala dosegnuti milijun ljudi. "Ako se moja pretpostavka pokaže krivom do kraja tjedna, parlament će morati reagirati", zaključio je.

Njegova inicijativa je samo posljednji u nizu, ali i najštetniji napad na izbjegličku politiku kancelarke Merkel, od početka izbjegličke krize u kolovozu. Kršćanski demokrati otad neumorno rade na prikupljanju potporu svojih birača. Merkel je dobila potporu iz vlastite stranke za formiranje takozvanih tranzitnih zona na njemačkoj granici, gdje bi se ekonomski migranti, koji dolaze iz sigurnih zemalja, mogli deportirati nazad u te zemlje.

Tu ideju snažno su kritizirali socijalni demokrati, koji su je usporedili s uspostavom koncentracijskih logora.

U međuvremenu, zbog zbunjujućih informacija koje kruže na relaciji Njemačka-Austrija-Slovenija-Hrvatska, došlo je do zastoja u tranzitu izbjeglica, a čepovi su se stvorili na hrvatsko-srbijanskoj i hrvatsko-slovenskoj granici. Slovenija je pokušala zaustaviti priljev izbjeglica, kazavši kako ih Austrija više ne pušta preko granice, dok Austrija tvrdi da to nije istina.

Slovenija tvrdi da izbjeglice iz Hrvatske pristižu nekontrolirano, u prevelikom broju i ilegalno preko granice, a slovenska Vlada je u ranim jutarnjim satima u utorak donijela odluku o dopuni zakona o obrani, kojom se omogućuje slanje vojske na granicu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene