Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žalio se na gavobolje

Muškarcu se crv u mozgu četiri godine selio s jedne strane na drugu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Centimetar dug crv izvučen je iz mozga Britanca koji se liječniku požalio na glavobolje, objavili su znanstvenici i otkrili da je životinjica Spirometra erinaceieuropei četiri godine obitavala u mozgu 50-godišnjeg muškarca i selila se s jedne strane na drugu.

Stručnjaci su rekli da je takav parazit prvi put otkriven u Velikoj Britaniji, a od 1953., zabilježeno je 300 takvih slučajeva u svijetu.

Pročitajte i ovo David Cameron i Penny Wong Jačanje suradnje Australija i Velika Britanija potpisale su sporazum o obrambenoj suradnji: "Moramo biti spremniji nego ikada prije" Ilustracija Kontraproduktivno Britanci imaju novu definiciju ekstremizma: Mogla bi ugroziti slobodu govora

Crv izaziva upalu tkiva te gubitak pamćenja i glavobolje ako se nastani u mozgu. S obzirom da je rijedak, slabo je proučavan i znanstvenici ne znaju njegov životni ciklus.

"Nismo očekivali otkriti infekciju takve vrste u Ujedinjenom Kraljevstvu no s razvojem putovanja takav tip nepoznatog parazita pojavljuje se ponekad", ističe doktorica Effrossyni Gkrania-Klotsas iz bolnice Addenbrooke u Cambridgeu koja je crva izvadila iz mozga.

Otkriven virus koji ljude čini - glupima

Genetičari instituta Wellcome Trust Sanger preuzeli su tog crva i uspjeli sekvencionirati njegov genom što će im pomoći da prouče potencijalno liječenje.

Doktorica Hayley Bennett iz ekipe Wellcome Trust smatra da su ljudi slučajno i vrlo rijetko domaćini tog crva.

"Parazit je u stanju larve tijekom čitava razdoblja infekcije" i mogao bi se hraniti masnim kiselinama, rekla je Bennett. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene