Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Centimetar dug crv izvučen je iz mozga Britanca koji se liječniku požalio na glavobolje, objavili su znanstvenici i otkrili da je životinjica Spirometra erinaceieuropei četiri godine obitavala u mozgu 50-godišnjeg muškarca i selila se s jedne strane na drugu.


Stručnjaci su rekli da je takav parazit prvi put otkriven u Velikoj Britaniji, a od 1953., zabilježeno je 300 takvih slučajeva u svijetu.

Vezani članci Policija, ilustracija Muškarac puškom prijetio djeci i prolaznicima, vikao da je sin poznatog teoretičara zavjera: "Ja sam sin Davida Ickea!" Boris Johnson (Foto: AFP) Neviđeni gaf britanske vlade: Pomiješali čestitke Bidenu i Trumpu pa objasnili - "Riječ je o tehničkoj pogrešci"

Crv izaziva upalu tkiva te gubitak pamćenja i glavobolje ako se nastani u mozgu. S obzirom da je rijedak, slabo je proučavan i znanstvenici ne znaju njegov životni ciklus.

"Nismo očekivali otkriti infekciju takve vrste u Ujedinjenom Kraljevstvu no s razvojem putovanja takav tip nepoznatog parazita pojavljuje se ponekad", ističe doktorica Effrossyni Gkrania-Klotsas iz bolnice Addenbrooke u Cambridgeu koja je crva izvadila iz mozga.

Otkriven virus koji ljude čini - glupima

Genetičari instituta Wellcome Trust Sanger preuzeli su tog crva i uspjeli sekvencionirati njegov genom što će im pomoći da prouče potencijalno liječenje.

Doktorica Hayley Bennett iz ekipe Wellcome Trust smatra da su ljudi slučajno i vrlo rijetko domaćini tog crva.

"Parazit je u stanju larve tijekom čitava razdoblja infekcije" i mogao bi se hraniti masnim kiselinama, rekla je Bennett. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook