Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

''Čula sam iz visokopouzdanih izvora u Americi da se vanjska politika SAD-a, osim prema Izraelu i prema Iranu neće mijenjati i da Europa i dalje ostaje sidrište njihove vanjske politike'', rekla je Ivana Petrović.


Komentatorica i urednica vanjsko političke rubrike Dnevnika Nove TV Ivana Petrović u Washingtonu prati sve događaje oko preuzimanja dužnosti novog predsjednika.

Hrvatska strahuje da će Trump stati na stranu Slovenije u arbitražnom sporu oko Piranskog zaljeva, odnosno Savudrijske vale. Jesu li ti strahovi opravdani i koje još interese Hrvatska treba braniti pred novom administracijom?

Hrvatska ne treba strahovati, Hrvatska treba raditi. Slovenci su već putem prve dame našli ulaz kod Donalda Trumpa i to prije inauguracije. Putem oca gospođe Melanije Trump, njezina cijela obitelj živi u Americi, netko u Sloveniji je kontaktirao s njezinim ocem, s kojim predsjednik SAD-a ima jako dobre obiteljske odnose. I Slovenci su mudro, jer se to tako radi, poslali u Ameriku Trumpu svog stručnjaka za pravo. Dakle, nisu poslali političara nego su poslali stručnjaka koji ga je brifirao i koji je govorio o važnosti Piranskog zaljeva za Sloveniju.

Vezani članci Donald Trump Donald Trump traži odgodu predsjedničkih izbora, otkrio i zašto Ponovno jačaju neredi u SAD-u - 3 Šokantni prizori na ulicama SAD-a, ubijen prosvjednik: "Ono što sad vidimo noću, to je skoro građanski rat"

Hrvatska bi također trebala imati malo subverzivniju vanjsku politiku i moći zaštiti svoje interese, jer ima ljudi koji su u trenutačnoj administraciji, koja još doduše nije formirana, za to sposobni.

Druga stvar koja je vrlo bitna za Hrvatsku je LNG terminal na Krku. Naime, LNG terminal na Krku i izvorz američkog ukapljenog plina i njegov transfer preko LNG terminala na Krku prema terminalu na Baltiku je Kongres izglasao kad je postao većinski republikanski. Znači demokrati nisu imali interes, imali su neke svoje zbog kojih su bili protiv izvoza ukapljenog plina. Većinski republikanski Kongres je to izglasao. Predsjednik Obama, to je bio njegov mandat, nije na to stavio veto i s ratom u Ukrajini terminal na Krku je postao iznimno važan geostrateški cilj i našeg dijela Europe, ali i SAD-a. LNG terminal je naš nacionalni interes. LNG terminal trebalo je još jučer napraviti, SAD su bile najjači lobist u EU u Bruxellesu za gradnju tog terminala. Mislim da se treba i na to fokusirati.

Predsjednik još uvijek nema svoj kabinet. Zašto?

On nema svoj kabinet i po tome je jedinstven, jer je ušao u mandat skoro pa bez i jednog ministra. Malo prije inauguracije u petak Kongres je potvrdio generala Mattisa na čelu Pentagona i generala Kellyja na čelu sektora domovinske sigurnosti. Svi drugi ministri, a njih je 15 još nisu potvrđeni, još nemaju sigurnosni certifikat, tako da jedan dobar dio, gotovo čitav dio trenutačno Trumpove administracije vode zamjenici iz Obamine administracije. I to će sada potrajati neko vrijeme. Ali to će proći.

Čula sam iz visokopouzdanih izvora u Americi da je predsjednik Obama pri odlasku razgovarao sa svojim suradnicima i rekao je da je razgovarao s budućim šefom CIA-e Pompeom, da se vanjska politika SAD-a, osim prema Izraelu i prema Iranu neće mijenjati i da Europa i dalje ostaje sidrište njihove vanjske politike, prije svega kroz transatlantsko partnerstvo. Mislim da je to vrlo važna vijest. Savjetnik Trumpa za nacionalnu sigurnost je Michael Flynn, demokrat, ne republikanac, koji je dugo služio u BiH i koji je potom bio zapovjednik svih tajnih operacija SAD-a.