Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Ivane Petrović

''Hrvatska je mogla puno više napraviti u Inicijativi triju mora, ali ključna je nezainteresiranost Vlade''

Ivana Petrović (Foto: Dnevnik.hr)
Ivana Petrović (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Ivana Petrović (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je u Sloveniji na summitu čelnika Inicijative tri mora. U fokusu plenarne sjednice je prometno, digitalno i energetsko povezivanje te približavanje razini na kojoj su zapadne članice Europske unije. Inicijativa je dobila i investicijski fond namijenjen za razvoj infrastrukture. Uz čelnike 12 zemalja članica, na skupu je i više od 600 sudionika iz svijeta gospodarstva.

Summit u Brdu kod Kranja prati reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Petrović.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović europski parlament Ivana Petrović iz Bruxellesa: "Uđe li Hrvatska s 1. siječnja sljedeće godine i u Schengen, ne moram govoriti što to znači za našu zemlju" Ivana Petrović sumnja u dogovor Ivana Petrović iz Bruxellesa: "Orbanova izjava nije bezopasna. Osim ruske nafte u paketu su i sankcije nekim osobama, među kojima je i patrijarh Kiril"

''Inicijativa triju mora je gepolitički koncept koji je osmišljen još u Washingtonu u vrijeme mandata predsjednika Obame, a star je gotovo sto godina. Zapravo ga je proizvela poljska inteligencija. Tada ima snažnu potporu Atlantskog vijeća, najvažnijeg američkog think tanka.

Glavni naglasak je u svakom slučaju na energetici. Energetski pravci danas određuju sve. Tako je i američki ministar energetike sinoć u Ljubljani uglavnom ponovio sve ono što smo već čuli u Bukureštu prošlog rujna.

On je napadao ruski plinovod Sjeverni tok 2. Ošto je kritizirao Rusiju i naglašavao važnost terminala LNG Krk, za kojeg znamo da se Hrvatska oko njega nije još niti malo pomaknula. Meni je bio jako zanimljiv i danas govor slovenskog predsjednika Pahora.

Slovenija se očito snažno uključila u ovu inicijativu. On je rekao da je ovo jedan od najvažnijih summita od uspostave slovenske neovisnosti. Spominjao je važnost tog summita i također naglasio da je ovo jedinstvena prilika za kreiranje i plasiranje vlastitih politika zemalja članice ove inicijative. U tom smislu pozicija Hrvatske nije najbolja, nije onakva kakva bi trebala biti jer cijelu inicijativu od početka nose, dakle glavni stupovi inicijative su hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i poljski predsjednik, dakle predsjednik zemlje koja ima najjače i najjasnije definirane transatlantske elemente svoje vanjske politike.

Hrvatska je tu, po meni, mogla puno više napraviti, a zapravo ključ svega je očito nezainteresiranost triju Vlada u mandatu Kolinda Grabar-Kitarović za ovu inicijativu. Naime, aktualna Vlada je pokazala određeni interes tek u rujnu, tek nakon što se u to uključila Njemačka.

Inače, Hrvatska na ovom summitu konkurira sa šest projekata. U Bukureštu je konkurirala s nešto više, s 12. Osnovan je investicijski fond, ali jednako tako je i Europska komisija u ovom proračunskom razdoblju do 2027. godine, izdvojila 43 milijarde eura za ovu inicijativu.

Naime, ono što se meni čini, što se u hrvatskoj politici nije dovoljno dobro shvatilo, a u ostalima je, jest to da Inicijativa triju mora, kao snažna srednjoeuropska inicijativa, jedina je diferencija specifika putem koje Hrvatska može ostvariti i svoje interese i biti transparentnija s vlastitim politikama u središtu Europske unije, točnije u Bruxellesu'', javila je Ivana Petrović.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene