Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Talijanska policija uhitila je katoličkog svećenika Emmanuela Mihiga Uwayezua pod optužbom da je 1994. bio upleten u genocid u Ruandi, javlja ANSA.


47-godišnji Uwayezu, porekao je optužbe i kazao kako je tijekom genocida samo pokušavao spasiti živote. Građanski rat u Ruandi bio je etnički sukob između manjinskog naroda Tutsi i većinskog Hutu. 1994. se pretvorio se u genocid nakon što je u zločinima ekstremista naroda Hutu masakrirano oko 800.000 Tutsija i umjerenih Hutua.

U svibnju je udruga 'Prava Afrikancima' optužila Uwayezua, inače pripadnika naroda Hutu, da je bio upleten u masakr 80 mladih Tutsija na jugu Ruande. Uwayezu, koji je u Italiji radio više od 12 godina kao svećenik u crkvi u Empoliju, uhićen je na osnovu tjeralice koju su izdale ruandske vlasti. Trenutno se nalazi u pritvoru i čeka izručenje.

Vezani članci Emmanuela Macron (Foto: AFP) Počinje istraživanje francuske uloge u genocidu u Ruandi Fra Ivica Perić vodi Centar Vjeko u Ruandi (Foto: Fabio Šimičev) - 18 Priča o fratru koji je prije 28 godina napustio svoju domovinu: "Što je čovjeku potrebno za sreću?"