Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Italija: Produžen pritvor Iliji Brčiću

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Talijanski odvjetnik Luigi Lanucara, branitelj crnogorskog časnika Ilije Brčića, kazao je da je njegovom klijentu produžen pritvor i da sud u Rimu nije prihvatio jamstva crnogorske Vlade ocijenjujući ih "nesigurnima i nepouzdanima".

"Jedno je to što je crnogorska Vlada dala jamstva, a drugo je
stajalište suda. Prizivni sud je uzeo u obzir jamstva crnogorske Vlade, ali je procijenio da ona nisu sigurna i pouzdana", kazao je Lanucara dnevniku Dan od ponedjeljka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Italija bi mogla odbiti izručenje Crnogorca Brčića Hrvatskoj Slika nije dostupna Podgorica: Brčić prebačen u vojni zatvor

On je naveo da imaju veliku pomoć crnogorskog veleposlanstva u Rimu, kao i da se nada da će uspjeti ishoditi Brčićevo prebacivanje u bolji zatvor.

Lanucara je dodao da je tim odvjetnika koji brani crnogorskog časnika zahtijevao od talijanskih pravosudnih organa da se Brčić prebaci u neki od zatvora u Italiji u kojima su bolji uvjeti.

"Unatoč našem zahtjevu takav predlog nije prihvaćen i Brčić se i dalje nalazi u rimskom zatvoru", naveo je Brčićev talijanski odvjetnik.

Brčić, načelnik Odjeljenja za razvoj u Generalštabu Vojske Crne Gore, uhićen je početkom studenoga u rimskoj zračnoj luci na temelju naloga hrvatskih vlasti i Interpolove tjeralice koji ga terete za ratne zločine, u vrijeme dok je bio časnik bivše Jugoslovenske narodne armije.

Crnogorsko Ministarstvo obrane je ranije priopćilo da nije znalo za optužnicu i presudu protiv Brčića.

Crnogorski premijer Željko Šturanović naložio je istragu kako bi se utvrdilo jesu li crnogorski državni organi znali da je Hrvatska izdala nalog za uhićenje Brčića.

Hrvatski veleposlanik u Podgorici Petar Turčinović kazao je da je informacija o tome da je Brčić na spisku osuđenih za ratne zločine u Hrvatskoj bila dostupna crnogorskim državnim organima.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović zamolio je hrvatskog kolegu Stjepana Mesića da se obnovljeni postupak protiv Brčića, osuđenog u Hrvatskoj za granatiranje Splita, vodi u Crnoj Gori i da se brani sa slobode.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene