Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prevelika potrošnja struje za klima-uređaje i presušene rijeke mogu u Italiji uzrokovati raspad električnog sustava i smanjenje proizvodnje struje.


Društvo koje u Italiji upravlja prijenosom struje "Terna" već je
isključilo neke velike potrošače kako bi se uštedjelo 800 megawatta. Za 28. srpnja predviđena je dnevna potražnja od 54 tisuće megawatta, što je vrlo blizu rekordu od 27. lipnja prošle godine kad je potrošeno 55,6 tisuća megawatta.

Vezani članci Ilustracija Jedna europska država uputila važno upozorenje svojim građanima: "Nikad ranije nismo bili u ovoj situaciji" Marko Primorac Primorac otkrio hoće li se uskoro ići na rasterećenje plaća, prognozirao i nadolazeću utakmicu: "Proračun to ne može izdržati"

Zbog niskih vodostaja, posebno rijeke Po, mnoge hidroelektrane rade samo s 30 posto snage, a ako se vrijeme ne promijeni, te će se elektrane zaustaviti.

Vodostaj rijeke Po je toliko nizak da u nju utječe Jadransko more i blizu je negativnu rekordu iz 2003. Slana voda prodire i do 30. kilometra uzvodno od ušća rijeke pa se ne može rabiti
za natapanje usjeva.

Udruga poljoprivrednika Coldireti objavila je da su gubitci zbog velikih vrućina već dosegnuli oko 500 milijuna eura, a uskoro bi mogli i milijardu.

Od 1994. do 2004. kiše je u prosjeku manje za 10, a vode u rijekama za čak 20 posto.

Italija troši 54,3 milijarde prostornih metara vode na godinu, a
raspolaže s 53 milijarde. Zbog velike opasnosti od odrona zabranjeno je planinarenje na planine s ledenjacima jer se oni otapaju.

Civilna zaštita je u gradovima na višem stupnju pripravnosti zbog visokih temperatura koje izazivaju zdravstvene tegobe starijih osoba.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju