Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Italija: Počeo proces protiv agenata CIA-e

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na sudu u Milanu počeo je u petak proces protiv ukupno 33 agenta tajnih službi Italije (SISMI) i SAD-a (CIA-e) zbog otmice bivšeg milanskog imama Abu Omara, koji je potom zrakoplovom prebačen u Egipat, gdje je ispitivan i zlostavljan.

To je prvi proces za tzv. "extraordinary rendition", odnosno ilegalna prebacivanja osoba osumnjičenih za terorizam, praksa koju su provodili Amerikanci. Među optuženima na procesu u Milanu je bivši šef talijanske tajne službe (SISMI) Niccolo Pollari te 26 agenata CIA-e, koji se nisu pojavili u sudnici i bit će im suđeno u odsutnosti. Iako su odvjetnici talijanskih agenata tražili održavanje procesa iza zatvorenih vrata, sudac Oscar Magi je odlučio da rasprave na suđenju budu javne.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bizarna nesreća U BiH ubijen imam, lovci mislili da je divljač Slika nije dostupna Prodijeva vlada smijenila vrh tajnih službi

Milanski bivši imam, Egipćanin Abu Omar, otet je u veljači 2003. godine u Milanu, pokraj islamskog centra u Ulici Jenner, te je automobilom prebačen u američku bazu u Aviano na sjeveru Italije. Otuda je zrakoplovom prebačen u američku bazu u Njemačku, a zatim u u Egipat, gdje se i sada nalazi. U zatvoru u Egiptu je navodno bio mučen, a milansko tužiteljstvo ga poziva na proces kao svjedoka protiv američkih i talijanskih agenata.

Talijanski suci izdali su međunarodne naloge za uhićenje 26 američkih agenata CIA-e kojima se sudi u odsustvu, ali talijansko ministarstvo pravosuđa te zahtjeve još nije proslijedilo. Abu Omar je preko svog odvjetnika Carmela Scambije najavio zahtjev za obeštećenje od talijanske i američke vlade za sve što je pretrpio u protekle četiri godine.

Prvi proces protiv ilegalnih prebacivanja osoba osumnjičenih za terorizam izaziva veliko zanimanje talijanske i svjetske javnosti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene