Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Parlamentarni izbori

Italija: Nitko nema dovoljno glasova, na pomolu velika koalicija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Talijani, bijesni zbog gospodarskih teškoća i političke korupcije, kako pokazuju projekcije izbornih rezultata na izborima u ponedjeljak, nijednoj koaliciji nisu dali dovoljno glasova da bi uspjela sastaviti vladu.

Nakon više od dvije trećine prebrojanih glasova čini se da lijevi centar ima blagu prednost u utrci za donji dom parlamenta. No, nijedna stranka ili koalicija, kako se čini, neće uspjeti sastaviti većinu u gornjem domu, odnosno Senatu.

To će parlament dovesti u slijepu ulicu i neće dati stabilan rezultat koji je Italiji očajnički potreban da bi se suočila sa sve duboljom recesijom, nezaposlenošću i velikim javnim dugom. Takav ishod ponovno budi strah od mogućnosti dugog razdoblja nesigurnosti u trećoj ekonomiji eurozone.

Iznenađujući uspjeh na izborima postigao je komičar Beppe Grillo na čelu populističkog Pokreta 5 zvjezdica. Nudeći nejasna izborna obećanja i tim gotovo nepoznatih kandidata, kanalizirao je bijes javnosti izazvan zastarjelim i beskorisnim političkim sustavom.

Pročitajte i ovo Tihomir Cipek, Marija Miholjek i Saša Kopljar Dan nakon izbora Tko je u boljoj poziciji i kakva sudbina čeka onoga tko ne sastavi Vladu?: "Neki su ogorčeni, ali drugi..." Zoran Milanović čeka se most? Milanović već ima podršku 57 zastupnika? "Pitali su nas želimo li razgovarati"

>> Talijani biraju, Europa strepi

Koalicija lijevog centra Pier Luigija Bersanija u donjem domu je, prema procjenama, dobila prednost od manje od jedan posto. Ostane li tako, to bi joj trebalo biti dovoljno jer izborni zakon jamči većinu od 54 posto onoj stranci koja osvoji najviše glasova.

U Senatu bi, kako je izvijestila televizijska postaja RAI, Berlusconijev blok trebao dobiti 112 mjesta, lijevi centar 105, a Grillo 64, dok bi Montiju pripalo samo 20 mjesta nakon neuspješne kampanje. Za većinu u Senatu potrebno je 158 mjesta. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene