Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Italije Giorgio Napolitano pozvao je u svoj ured predsjednike obaju domova talijanskog parlamenta, s kojima će, kako se očekuje, razgovarati o daljnim potezima u procesu rješavanja talijanske političke krize, nastale nakon uskraćivanja povjerenja vladi premijera Romana Prodija u Senatu te neuspjelih političkih konzultacija koje su uslijedile.


Kako se pretpostavlja, talijanski predsjednik mogao bi, ili nakon razgovora s predsjednikom Zastupničkog doma Francom Bertinottijem i Senata Francom Marinijem ili najkasnije sutra potpisati dekret o raspuštanju talijanskog parlamenta, nakon što je propao istraživački mandat predsjednika Senata Marinija za pronalaženje moguće suglasnosti suprotstavljenih političkih strana o stvaranju privremene vlade koja će poduzeti potrebne aktivnosti vezane uz izmjenu izbornog sustava.

Vezani članci Slika nije dostupna Italija: Marini vratio mandat Napolitanu Slika nije dostupna U Italiji rješenje krize vlade još daleko

Nakon očekivanog raspuštanja parlamenta, kojim se prije vremena, nakon manje od dvije godine, šalje kući parlamentarce 15. parlamentarnog saziva talijanske republike, u roku od 70 dana trebaju biti raspisani novi izbori, a pretpostavlja se kako će Prodijeva vlada, koja će voditi zemlju do izbora, ali samo za one redovite poslove, sazvati izbore za 13. travnja.

Desni centar čelnika Silvija Berlusconija tražio je, tijekom
konzultacija s Napolitanom i s Marinijem, sazivanje prijevremenih izbora, dok je Demokratska stranka Waltera Veltronija, najveća u lijevom centru, tražila uspostavu vlade koja bi u roku od tri mjeseca izmijenila izborni zakon. Sadašnji izborni zakon, koji je uveo desni centar nekoliko mjeseci prije zaključenja svog mandata, doveo je na izborima u travnju 2006. do tijesne pobjede lijevog centra. Upravo zbog uske većine, koju su u Senatu činila samo dva senatora, lijevi centar nije mogao vladati, pa je stoga predlagao izmjenu zakona kako se ne bi ponovila dosadašnja situacija.

Nedavno je Ustavni sud ocijenio ustavnom inicijativu talijanskih građana za ukidanje sadašnjeg izbornog zakona i njihov zahtjev za sazivanjem referenduma o njegovu ukidanju. Jučer je vlada usvojila odluku prema kojem bi se 18. svibnja trebao sazvati referendum. No, s obzirom na to da će biti raspušten parlament i sazvani novi izbori, referendum će sigurno biti odgođen.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju