Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Italija: Napolitano nastavlja konzultacije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik talijanske republike Giorgio Napolitano nastavio je konzultacije s parlamentarnim strankama za rješenje krize vlade nakon ostavke premijera Romana Prodija.

Prodijeva vlada lijevog centra nije dobila potporu Senata nakon izlaska iz vladajuće koalicije Demokršćanske unije UDEUR, bivšeg ministra pravosuđa Clementea Mastellea.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U Italiji rješenje krize vlade još daleko Slika nije dostupna Napolitano nastavlja konzultacije o krizi Vlade

Napolitano je najprije primio izaslanstvo Sjeverne lige čelnika
Umberta Bossija, koja je tražila raspuštanje parlamenta i raspisivanje prijevremenih izbora. Predstavnik Sjeverne lige i ministar rada u vlade desnog centra Silvija Berlusconija, Roberto Maroni je kazao novinarima, poslije razgovora s Napolitanom, kako su zatraženi izbori i kako je dobar i postojeći izborni zakon, te da treba onemogućiti Prodiju imenovanje novih uprava u državnim poduzećima i ustanovama. 

Naime, na ljeto ove godine treba imenovati novih oko 600 upravitelja državnih ustanova, kojima istječu ugovori.

'Zatražili smo od šefa države da spriječi da Prodijeva vlada u ostavci imenuje nove dužnosnike, jer bi oni bili neprihvatljivi. Ima vremena za izbore u travnju i imenovanje novih upravitelja u lipnju koje bi provela nova vlada', kazao je Maroni.

Poslije Sjeverne lige Napolitano je primio demokršćane iz desnog centra UDC, čelnika Pierferdinanda Casinija, koji se zalažu za prijelaznu vladu koja bi pripremila novi izborni zakon. 

Nakon toga je red došao na Komunističku obnovu-europsku ljevicu, koja je zatražila osnivanje prijelazne vlade, dok je Nacionalni savez Gianfranca Finija, ministra vanjskih poslova u Berlusconijevoj vladi, zatražio raspuštanje parlamenta i sazivanje prijevremenih izbora.

Ključan dan za konzultacije bit će utorak, kada će Napolitano čuti zahtjeve čelnika pokreta Naprijed Italijo, Silvija Berlusconija i Demokratske stranke, Waltera Veltronija. U utorak poslijepodne Napolitano će saslušati i savjete svojih prethodnika, bivših predsjednika republike (Francesco Cossiga, Oscar Luigi Scalfaro i Carlo Azeglio Ciampi), nakon čega će, vjerojatno u srijedu, donijeti odluku.

Berlusconi prijeti prosvjedima ako ne budu odmah sazvani prijevremeni izbori. Veltroni, koji je i gradonačelnik Rima te je na čelu stranke stvorene fuzijom bivše Demokratske ljevice, nastale od bivše Komunističke partije, i Margherite, nastale od dijela bivše Demokršćanske stranke, predlaže pak osnivanje privremene vlade koja bi u godinu dana pripremila novi izborni zakon, ali i provela neke reforme poput ukidanja jednog doma Parlamenta i smanjivanja broja zastupnika.

Za sada je potpuno isključena pretpostavka ponovnog vraćanja Prodija u parlament sa zahtjevom da dobivanjem novog povjerenja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene