Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U velikoj protumafijaškoj operaciji talijanska policija i karabinjeri uhitili su jučer 57 osoba osumnjičenih za pripadanje 'ndrangheti', mafijaškoj organizaciji u Calabriji, a među uhićenima je i povjerenik za turizam te regije.


Uhićene osobe su optužene za krijumčarenje droge, pranje novca koji su dobili nezakonitim aktivnostima u građevinarstvu i trgovini nekretninama, za krijumčarenje ukradenih automobila, reciklažu ukradenih bankarskih čekova, iznuđivanje i nezakonito sudjelovanje u poslovima dobivenima od državnih ustanova. 

Vezani članci USKOK, ilustracija Policija i USKOK upali na zagrebački Trgovački sud, uhićen sudac Kovačić: Stečajne dužnike oštetili za 30 milijuna kuna Talijanska policija (Foto: Arhiva/AFP) Operacija Pollino: Razbijena Ndrangheta, jedna od najopasnijih svjetskih mafijaških organizacija sa sjedištem u Europi

Istragom je koordiniralo protumafijaško tužiteljstvo u Perugi, u središtu Italije, a uhićenja su provele specijalne postrojbe karabinjera (Naos) u regiji Calabriji.

Među uhićenim osobama je i regionalni povjerenik Pasquale Tripodi (51), iz stranke demokršćanske unije UDEUR, bivšeg ministra pravosuđa Clementea Mastelle. Tripodi je regionalni povjerenik Calabrije za turizam i proizvodne aktivnosti.

Uhićeni su i gradonačelnik mjesta Staiti, dogradonačelnik mjesta Brancaleone i komunalni tehničar iz Reggia Calabrije. Tripodi je oženjen i ima dvije kćerke, te je liječnik otorinolaringolog u bolnici Melito Porto Salvo. Bio je svojedobno pokrajinski tajnik nestale Demokršćanske stranke, koja se raspala u više manjih stranaka, a Tripodi je od tih malih stranaka izabrao za sebe UDEUR.