Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Italija: Industrijalci traže hitno zaključenje krize vlade ili izbore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik talijanskog senata Franco Marini, kojem je predsjednik republike Giorgio Napolitano povjerio istraživački mandat za izlazak iz krize vlade nakon ostavke premijera Romana Prodija, sastao se s predstavnicima talijanskih industrijalaca i sindikalnih konfederacija.

Predsjednik udruge industrijalaca (Confindustria) Luca Cordero di Montezemolo je poslije susreta s Marinijem izjavio kako treba odmah sazvati izbore ako se do utorka ne nađe izlazak iz krize vlade.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković 16. Vlada RH Plenković nakon saborske podrške vladi poručio: "Napravit ćemo iskorak, pokušat ćemo uspostaviti dijalog s oporbom" Ivan Šipić, kandidat za ministra demografije i useljeništva Ministar iz DP-a Novi ministar demografije: "Ne može biti samo ćiribu ćiriba"

"Ako do utorka neće biti uvjeta za rješenje krize vlade, onda odmah, dan poslije, treba sazvati izbore", rekao je Cordero di Montezemolo i osudio političare koji "pokazuju loš primijer" društvu.

"Zabrinuti smo jer u našoj zemlji postoji nevjerojatno usitnjavanje stranaka. Mjesecima tražimo donošenje novog izbornog zakona, ali politička klasa nije uspjela dogovoriti se oko tri stvari. Dati građanima mogućnost biranja svojih predstavnika, smanjiti broj stranaka i jamčiti vladanje", oštro je talijanske političare osudio Montezemolo.

Sindikati su od nove vlade zatražili "kao prvo smanjenje poreza na plaće", a zatim reformu izbornog sustava, jer je sadašnji izborni zakon stvorio "bolesni bipolarizam".

Ponedjeljak će za "istraživačkog mandatara" Franca Marinija biti ključni dan, jer će razgovarati s predstavnicima najvećih stranaka, najprije s Nacionalnim savezom Gianfranca Finija, pa s pokretom Naprijed Italijo Silvija Berlusconija i na koncu s Demokratskom strankom Waltera Veltronija.

Najkasnije u utorak Marini bi mogao izvijestiti Napolitana o svom pokušaju nalaženja suglasja među strankama za stvaranje prijelazne vlade koja bi trebala pripremiti novi izborni zakon. No, desni centra Silvija Berlusconija za sada ne odustaje od zahtjeva za sazivanjem prijevremenih izbora.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene