Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Jesam li mogao to spriječiti?''

Istraga smrti u škotskom internatu otkrila strašna zlostavljanja u školi: 7-godišnjak nasmrt pretučen jer je predugo bio u WC-u

Internat, ilustracija (Foto: Getty Images)
Internat, ilustracija (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images
Škotska organizacija za istragu zlostavljanja djece (SCAI) u toj zemlji istražuje slučaj 7-godišnjeg Alda Moronija, koji je 1980. godine umro u katoličkoj školi Sv. Kolumba.

Škotska organizacija za istragu zlostavljanja djece (SCAI) saslušala je u utorak bivšeg učenika katoličkog internata Sv. Kolumba u Škotskoj. Bivši učenik tog internata u javnosti je predstavljen lažnim imenom Edward kako bi njegov identitet izvan istrage ostao zaštićen.

Pročitajte i ovo Otočje Orkney - 4 70 OTOKA Na sjeveru Europe sprema se odcjepljenje? ''Uskraćena su nam sredstva koja dobivaju druga područja'' Nicola Sturgeon Velika istraga u Škotskoj Uhićena bivša premijerka: Na teret joj se stavljaju teške optužbe

On je organizaciji SCAI otkrio da je 7-godišnji dječak Aldo Moroni, koji je umro 1980. godine u internatu, preminuo nakon što ga je pretukao član bratstva David McKell, piše Daily Mail.

Na saslušanju je Edward ispričao da je i sam bio učenik tog internata tijekom 60-ih godina te da ga je David McKell seksualno zlostavljao. Isti je internat pohađao i Edwardov nećak, a upravo je on 2014. godine Edwardu otkrio što se 1980. dogodilo s dječakom Aldom.

Premlatio dijete jer je predugo bilo na WC-u

''Aldo Moroni, maleni dječak, stravično je premlaćen jer je predugo bio na WC-u. Moj je nećak ispričao da se čulo urlikanje i vrištanje koje je postajalo sve gore. Nakon toga su on i njegovi prijatelji iz razreda vidjeli kola hitne pomoći, a sljedeće što zna je da su išli na pogreb. Aldo je bio mrtav'', rekao je na saslušanju Edward. Prema priči Edwardova nećaka, učenicima je u školi rečeno da je Aldo preminuo od srčanog udara.

Istražitelj Colin MacAulay zaključio je da se čini kako je Edwardov nećak povezao premlaćivanje i Aldovu smrt.

Edward je istražiteljima ispričao i da se sam osjeća krivim jer nije prijavio McKella za seksualno zlostavljanje. ''Jesam li mogao spriječiti ubojstvo tog dječaka?'' pita se Edward. Kada je već odrastao, Edward je svoju priču ispričao braći iz svećeničkog reda marista, koji su mu, tvrdi, rekli da ništa ne govori policiji.

Zlostavljao još jednog dječaka?

Kako piše Daily Mail, Edward je ispričao da je imao sedam ili osam godina kada ga je McKell počeo zlostavljati. Zbog konstantnog straha od pedofilskih napada brata McKella Edward je pokušao pobjeći iz internata sredinom 60-ih godina. Osim što ga je zlostavljao seksualno, Edward je ispričao i da ga je McKell brutalno udarao ako bi zaplakao. ''Dobiješ dodatnu pljusku ako plačeš'', rekao je Edward.

Kada je Edward sve ispričao maristima, brat Ronnie McEwan otkrio mu je da je McKell zlostavljao još jednog dječaka. David McKell preminuo je 1998. godine, no istraga o smrti dječaka Alda se nastavlja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene