Obavijesti Video Pretražite Navigacija
58 posto birača bi glasalo za njega

Istraživanje: Putin dobija izbore u prvom krugu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi put nakon velikih prosvjeda ruski predsjednik Dmitrij Medvedev sastaje se s vođama oporbe.

Čini se kako želi smiriti napetosti prije skorašnjih predsjedničkih izbora, na kojima Vladimir Putin nema protivnike koji bi mogli ugroziti njegovu pobjedu. Ali nastaju neki novi antiputinovski heroji.

Pročitajte i ovo Ukrajinske bespilotne letjelice pogodile rusku rafineriju Napad bespilotnim letjelicama VIDEO Ukrajinski dronovi pogodili rusku rafineriju nafte, izbio je veliki požar Izbori u Rusiji Bez OESS-a Počelo glasanje u najvećoj državi na svijetu: Izbori će trajati tri dana

Iza najvećih prosvjeda u postsovjetskoj Rusiji stoji nekoliko ljudi. Jedan od njih mogao bi se nametnuti kao vođa. U toj ulozi rado bi ga vidjela većina prosvjednika koji izlaze na ulice protiveći se Putinu već tri mjeseca. Aleksej Navaljni je 35-ogodišnji bloger. 'Putin ne može pobijediti ove ljude. Izgubio je legitimitet, izgubio je popularnost. Postoji samo zahvaljujući izbornoj komisiji i prevari', smatra Navaljni.

Ali nije sve baš tako. Putin je i dalje najpopularniji političar najveće zemlje svijeta. 'Istraživanje je provedeno 11-og i 12-og veljače. Rezultati su sljedeći: Vladimir Putin vodi s 58 cijelih 60 posto glasova na predsjedničkim izborima', kaže Valerij Fjodorov iz Agencije za istraživanje javnog mnijenja.

Bloger Navaljni na ovim se izborima ne kandidira. Ali mnogi bi ga željeli vidjeti u sljedećoj utrci za predsjednika. Postdiplomski je završio na američkom Yaleu. Iako ima onih koji upozoravaju na njegove nacionalističke stavove, zapadni ga mediji većinom glorificiraju. A nezadovoljni Rusi mu vjeruju jer ga ne povezuju s vladajućom elitom.

'Ovo nije politička sila, ljudi na prosvjedima i sami kažu: mi nismo političari, ne želimo postati stranka. Gomila je jasno pokazala da više voli TV zvijezde i pisce nego političare koji ih oslabljuju. Ovo nije Tahrir, ova rulja neće svrgnuti Putina', ističe analitičarka Maša Lipman. Predsjednički izbori održavaju se za dva tjedna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene