Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Plemenski vođe i zapovjednici milicija proglasili su u utorak poluautonomiju za istočni, naftom bogati dio Libije koji je bio u središtu pobune protiv Moamera Gadafija, prenosi AP, ističući da postoji bojazan od raspada države.


Libijsko Nacionalno prijelazno vijeće (NTC), koje predstavlja središnju vladu u Tripoliju, u više je navrata izrazilo protivljenje stvaranju djelomično autonomne regije na istoku, upozoravajući upravo na mogućnost raspada te sjevernoafričke države.

Tisuće predstavnika glavnih plemenskih vođa, zapovjednici milicija i političari izdali su deklaraciju o stvaranju poluautonomije na svečanosti u Bengaziju. Poručili su da će stati na kraj marginalizaciji istočnog dijela Libije, koju je Gadafi desetljećama provodio, te imenovali vijeće koje će upravljati novostvorenim područjem, od obalnog grada Sirta pa sve do egipatske granice na istoku.

Vezani članci Slika nije dostupna Slučaj Lockerbie: Britanski tužitelji od NTC-a traže pomoć Slika nije dostupna Pobunjenici u Libiji pronašli kemijsko oružje

Čelnikom vijeća imenovan je Ahmed al-Zubair, politički zatvorenik s najduljim stažom za vrijeme Gadafijeva režima. Al-Zubair, koji je i član NTC-a, kazao je da vijeće priznaje nadležnost Nacionalnog prijelaznog vijeća u vođenju međunarodnih poslova. (Hina)

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju