Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gay premijerka

Island: Premijerka Johanna Sigurdardottir sastavlja novu vladu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nova islandska premijerka bit će bivša ministrica za socijalna pitanja Johanna Sigurdardottir (66), odlučile su u nedjelju islandske stranke lijevoga centra koje će osnovati islandsku privremenu novu vladu.

Vlada koju čine Socijal-demokratska stranka i Zelena Ljevica 'oslanjat će se na nove društvene vrijednosti', rekla je Sigurdardottir nakon primanja kod islandskog predsjednika Olafura Ragnara Grimsora koji ju je zadužio za formiranje nove vlade. Koalicija lijevog centra u parlamentu će biti u manjini, no može računati na potporu Stranke napretka (centar). Na vlasti će zamijeniti dosadašnju koaliciju desnog centra koju je vodio premijer Geir Haarde. Sigurdardottir je prva žena premijer Islanda i prva šefica vlade koja je otvoreno priznala svoju homoseksualnost. Novoj će se premijerki pridružiti novi ministar financija Steingrimur Sigfusson, koji predvodi koalicijskog partnera Zelenu ljevicu, izvijestili su mediji.

Pročitajte i ovo Ivan Šipić, kandidat za ministra demografije i useljeništva Ministar iz DP-a Novi ministar demografije: "Ne može biti samo ćiribu ćiriba" Ivan Šipić - 1 Ministar demografije i useljeništva Bivši HDZ-ovac i vjeroučitelj na čelu novog ministarstva: Tko je Ivan Šipić?

Nova vlada nasljeđuje brojne probleme od svojih prethodnika, pa će njezin prioritet biti smjena uprave guvernera središnje banke, koji nisu uspjeli spriječiti kolaps bankarskog sustava u zemlji te osnivanje parlamentarnog povjerenstva koje će razmotriti mogućnost ulaska zemlje u EU. Povjerenstvo bi izvješće trebalo podnijeti do 15. travnja. Kao datum održavanja prijevremenih izbora u zemlji predstavnici koalicijske vlade predložit će 25. travnja, izvijestio je čelnik Zelene ljevice Steingrimur Sigfusson. Dogovor između predstavnika dviju stranaka lijevoga centra o formiranju nove vlade uslijedio je nakon petodnevnih pregovora. Koalicijska vlada desnog centra premijera Geira Haardea podnijela je ostavku 26. siječnja zbog financijskog sloma.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene