Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Islamska država platila je "vrlo visoku cijenu u Kobaneu", rekao je američki časnik iz koalicije protiv IS-a pukovnik Thomas Gilleran.


Poraz Islamske države (IS) u Kobaneu i drugi nedavni neuspjesi u Siriji ukazuju na to da je ta skupina u problemima, ali i dalje daleko od kolapsa na sirijskoj polovici svojeg samoproglašenog kalifata.

Vezani članci Slika nije dostupna Gotovo 30.000 stranih džihadista ušlo u Siriju i Irak od 2011. Slika nije dostupna SAS razbio džihadističku zasjedu, specijalac sačmaricom ubio šestoricu

Dosad najteži poraz IS-u su u Kobaneu nanijeli kurdski borci uz potporu zračnih udara međunarodne koalicije na čelu sa SAD, a tijekom četveromjesečnih krvavih borbi džihadistička je organizacija izgubila 2000 boraca, prema podacima Sirijskog opservatorija za ljudska prava (SOHR).

Taj njihov neuspjeh snažno je odjeknuo u svijetu pa su u njegovoj sjeni ostali mnogi manji uspjesi snaga sirijskog režima i kurdskih snaga koji su u drugim dijelovima Sirije IS-u preoteli značajne dijelove teritorija.

Neprijatelji IS-a već neko vrijeme primjećuju neuobičajene znakove dezorganiziranosti među džihadistima, a vijesti o prisilnom novačenju ukazuju na moguće probleme s popunjavanjem redova dovoljnim brojem boraca za ratovanje na dvjema bojišnicama, u Iraku i Siriji.

No još je dug put do trenutka u kojem će IS biti stvarno vojno ugrožen u Siriji, u kojoj je izložen manjem vojnom pritisku nego u Iraku. Još u čvrstom stisku drži svoje uporište u sirijskoj provinciji Raqqi, ali i područja koja se protežu sve do iračke polovice "kalifata". IS-u ne prijeti ikakav ozbiljniji otpor u tim sunitskim područjima jer je svaki takav pokušaj u krvi ugušio u samom začetku.

Islamska država platila je "vrlo visoku cijenu u Kobaneu", rekao je američki časnik iz koalicije protiv IS-a pukovnik Thomas Gilleran.

Kobane ima tek ograničenu stratešku važnost, ali je tijekom višemjesečnih krvavih borbi postao simbol borbe protiv džihadista u Siriji. Zato je u pokušaju osvajanja toga grada IS je upotrijebio sve svoje kapacitete, uključujući i samoubilačke napade oklopljenim transporterima, ali nije uspio, već je pretrpio težak poraz od sirijskih i iračkih Kurda, potpomognutim zračnim napadima koalicije.

Kralj će osobno bombardirati džihadiste IS-a

Pritisku pod kojim se IS nalazi pridonosi i stanje njegovih financija, za koje se u svijetu vjeruje da je problematično zbog urušavanja cijena nafte posvuda u svijetu.

IS je nedavno pretrpio i poraz od snaga sirijske vlade u važnoj bitci nedaleko od zračne baze u pokrajini Deir al-Zor, odakle se morao povući, javio je SOHR, a dio teritorija je nakon vojnih neuspjeha morao prepustiti sirijskim i kurdskim snagama i u sjeveroistočnoj provinciji Hasaki, na granici s Irakom. Sirijska agencija SANA u petak je javila da je sirijska vojska u posljednjim uspjesima IS protjerala iz 16 sela, ubivši veliki broj džihadista.

Ta je skupina pod bitno većim vojnim pritiskom u Iraku gdje je u njezinim rukama i dalje drugi najveći grad u zemlji Mosul i veliki dijelovi provincije Anbar. No u drugim su iračkim područjima dobro naoružani borci iračkih Kurda, pešmerge, uspjeli povratiti značajne dijelove teritorija.

Međunarodna kampanja zračnih udara već mjesecima uništava položaje, opremu i ljudstvo IS-a u Iraku i Siriji, a Jordan je u četvrtak objavio kako je u koaliciju poslao na desetke novih borbenih zrakoplova za bapade ba IS u Siriji, rekavši da je to tek početak odmazde za IS-ovo ubojstvo živog spaljenog jordanskog pilota. SOHR je te napade opisao kao najjače od početka godine, ali opća je ocjena da će se IS u potpunosti moći poraziti samo nakon uključivanja kopnene vojske u sukob.

U međuvremenu je Islamska država počela provoditi prisilno novačenje u u Deir al-Zoru što, po ocjeni direktora SOHR-a Ramija Abdulrahmana, pokazuje da im "nedostaje ljudi".

Visoki zapadni diplomat rekao je da ne treba preuveličavati značenje nedavnih neuspjeha IS-a, ali i ustvrdio kako "nema sumnje da su najfascinantniji dani IS-a prošli".

No, postoje i oni koji upozoravaju da će Islamska država na područjima koja čvrsto drži imati mogućnost da se presloži.

"Islamska država sad je u defenzivi i dezorganizirana je, poput rasutih kapljica žive, ali se, kao i živa, može ponovno skupiti u jedno", rekao je jedan diplomat. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju