Djeca koju regrutira ISIS (Screenshot You Tube)
Djeca koju regrutira ISIS (Screenshot You Tube)

U Islamskoj državi, procjenjuje se, 31.000 žena je u drugom stanju, a njihova djeca postat će - ubojice i teroristi.


Djeca stranih boraca koji se u Siriji i Iraku bore za Islamsku državu treniraju kako bi postali 'nova generacija terorista', upozorava Europol.

Teroristička skupina djecu koristi kao bombaše samoubojice, a svijet je nedavno šokirala snimka četverogodišnjeg krvnika, malog britanskog dječaka, kojeg je ISIS regrutirao u svoje redove. I to je samo još jedan takav slučaj u nizu u kojem djeca ubijaju taoce. 

No, Europol je posebno zabrinut zbog djece koja će ili već jesu biti rođena i odgajana u okrilju tzv. Islamske države. Naime, u samoproglašenom 'kalifatu' navodno je u drugom stanju čak 31.000 žena.

'ISIS u svojim propagandnim materijalima često pokazuje da trenira te maloljetnike kako bi postali iduća generacija terorista i oni mogu biti sigurnosna prijetnja brojnim zemljama', upozorava Europol u svojem najnovijem izvješću.

Analitičari tvrde da ISIS djecu doživljava kao ključan faktor u planiranju budućih napada, a smatra ih boljim i ubojitijim borcima upravo zato što su indoktrinirani praktički od rođenja. Zovu ih 'izgubljenom generacijom'. Naime, čak i ako Islamska država bude pobijeđena, analitičari su zabrinuti jer bi mladi regruti mogli nastaviti sa svojim krvavim pokušajima ponovnog uspostavljanja 'kalifata', piše Independent.