Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ischinger: 'Podjela Kosova je prihvatljiva'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izaslanik Europske unije u posredničkoj trojci Kontaktne skupine za Kosovo, Wolfgang Ischinger, izjavio je danas u Prištini da su za trojku prihvatljiva sva rješenja o kojima se dogovore Beograd i Priština, uključujući i podjelu Kosova.

"Jasno smo rekli objema stranama da je trojka spremna provesti bilo koje rješenje koje obje strane postignu. Prihvatljiv je bilo koji dogovor, sve opcije su uključene", rekao je Ischinger.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić bizaran šou Vučić u bizarnom nastupu objašnjavao tko sve napada Srbiju, kojim oružjem: "Imam materijale..." Ilustracija Reagirao i Vučić Od četvrtka na Kosovu samo jedna dozvoljena valuta: Dinar se izbacuje iz upotrebe, Srbiju optužili za zloporabu novca

Odgovarajući na pitanje uključuje li to i moguću podjelu Kosova, Ischinger je odgovorio potvrdno, "ako to Beograd i Priština žele".

Također je rekao da se načelo rada posredničke trojke bazira na rezoluciji 1244 Vijeća sigurnosti i Kontaktne skupine, i dodao da trojka neće davati nikakve prijedloge poput podjele Kosova ili drugih rješenja, odnosno da neće biti nikakvog novog "Ahtisaarijevog plana".

Ischsinger je rekao da misija trojke ima ograničeno trajanje od 120 dana i da do 10. prosinca mora podijeti izvješće Vijeću sigurnosti UN-a. "Što će se tamo odlučiti nije na nama", naglasio je.

Izaslanik EU-a je naglasio da su se obje strane obvezala da će surađivati s trojkom i izrazio uvjerenje da Beograd i Priština razumiju da je dogovorno rješenje u interesu obje strane, EU i cijele međunarodne zajednice.

"Budućnost i perspektiva Beograda i Prištine je u EU, ali u izostanku dogovora vrata Unija neće biti tako otvorena kao što bi bila kada bi se postigao dogovor", naglasio je Ischinger.

Kosovski premijer Agim Ceku je uoči posjeta međunarodne trojke izjavio da će kosovski tim napustiti pregovore ako se na dnevnom redu nađe opcija podjele Kosova.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene