Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Organizacija broj jedan'

OKRUTNI SU I BORE SE ZA PREVLAST 'Počeo je put bez povratka'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Islamska država, nastala iz frakcija što su 2006. počele borbu za vlast na svjetskoj džihadističkoj sceni, ne samo da je ukrala svjetla pozornice zloglasnoj Al Kaidi koju je premašila po okrutnosti već prijeti i samom njezinu opstanku, ocjenjuju stručnjaci.

Organizacija Islamska država, koju je u Iraku osnovao Abu Musab al-Zarkaui, a danas je vodi Abu Bakr al-Bagdadi, prva je teroristička skupina koja nadzire goleme dijelove teritorija Iraka i Sirije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Unatoč bombaškim napadima Talibani tvrde da u Afganistanu nema militanata Islamske države, niti Al Kaide Ivica Puljić Tužno i emotivno Ivica Puljić o 20. obljetnici napada na New York: ''I danas se sjećam mirisa sprženih tijela i ruševina, pepela i grozne tišine"

IS-ovi aduti: medijska privlačnost, dostupnost, krajnja okrutnost

'IS je istinska dilema za Al Kaidu', čiji ostarjeli šefovi gube bitku na terenu i mogli bi biti bačeni u ropotarnicu povijesti, ocjenjuju Tobias Feakin i Benedict Wilkinson iz Australskog instituta za stratešku politiku.

'IS neprestance puni naslovnice, grabi sav medijski prostor presudan za terorističke skupine. Ne samo da Al Kaidi prijeti drugi plan, prijeti joj i potpuno gašenje. Munjevit uspon IS-a egzistencijalna je prijetnja Al Kaidi', dodaju.

IS danas privlači u područje kalifata tisuće boraca iz cijelog svijeta. To je 'organizacija broj 1 za sve mlade ljude koji teže postati džihadisti' te je 'u tom smislu Al Kaida pobijeđena na vlastitu terenu i vlastitim oružjem', drže australski stručnjaci.

- Dostupnost

Pristupiti Al Kaidi koju je osnovao Saudijac Osama bin Laden, bilo je teško, skupo i opasno. Njezina su uporišta u nepristupačnim predjelima Pakistana i Afganistana. Za odlazak na bojišnicu IS-a dovoljno je pak kupiti jednosmjernu kartu za Istanbul i zatim autobusnu kartu do Sirije i Iraka gdje je IS proglasio svoj "kalifat". Taj put odabiru svaki mjesec stotine dragovoljaca iz cijelog svijeta.

- Brutalnost

Krajnja okrutnost, pomno režirana i medijski plasirana videosnimkama na televiziji i internetu odbojna je javnom mnijenju, ali je snažan magnet za potencijalne džihadiste. Ritualno odsijecanje glave ima i drugi medijski učinak: zastrašivanje neprijatelja koji će ponekad radije odabrati bijeg nego se izložiti pogibli da postanu žrtve IS-ovih krvnika.

"U Tunisu i Kuvajtu, kao nekad u Jemenu ili Arabiji, Daech (arapski naziv za IS) sije teror među stanovništvom, želi se pokazati nemilosrdnijim od Al Kaide", objašnjava Jean Pierre Filiu, profesor na Institutu za političke studije u Parizu.

'AVENIJA DŽIHADISTA' Grad u kojem Islamska država 'proizvodi' militante

Prebjezi iz Al Kaide u IS

Od Nigerije do Pakistana Al Kaidu napuštaju borci i prelaze k IS-u. Taj proces počeo je ujesen 2014., kada su skupine iz Egipta, Libije, Alžira, Jemena i Saudijske Arabije pristupile kalifatu i preuzele njegove brutalne metode i komunikacijski kodeks.

U Egiptu se skupina Ansar Beit al-Makdes proglasila skupinom 'Sinajske pokrajine' Islamske države.

U Afganistanu i Pakistanu zasad su nižerangirani zapovjednici prešli Islamskoj državi. No u Nigeriji je odanost Islamskoj državi proglasila zloglasna skupina Boko Haram koja je sebe prozvala 'afričkom zapadnom pokrajinom' kalifata.

IS-ovu 'šarmu' nisu odoljeli islamistički pobunjenici iz Rusije koji su krajem lipnja proglasili 'Kavkaski emirat'.

Nesuglasice su počele prije gotovo deset godina razmjenom pisama zapovjednika Al Kaide i al-Zarkauija kojemu su zamjerali nepotrebne pokolje nad šijitima. Te su trzavice prerasle u sukobe i danas u Siriji borci Fronte Al Nusre, koja je saveznica Al Kaide, ratuju protiv IS-a. U Libiji se dva pokreta bore za kontrolu nad teritorijima.

Prava je prekretnica, upozoravaju stručnjaci za tu tematiku, nastala u lipnju kada je IS objavio video snimku odsijecanja glave dvanaestorici članova protivničkih pobunjeničkih skupina, među kojma je bio i jedan član Al-Nusre koja je na to odgovorila smaknućem 18 navodnih pripadnika IS-a, također pred kamerama. Time je počeo put bez povratka, smatraju stručnjaci. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene