Premoćna pobjeda zagovornika liberalizacije pobačaja na referendumu u Irskoj predstavlja kulminaciju "tihe revolucije" u zemlji, kazao je u subotu premijer Leo Varadkar.


"Javnost se izjasnila. Čini se da je rezultat uvelike u korist ukidanja osmog amandmana, ustavne zabrane pobačaja", kazao je konzervativni premijer novinarima u Dublinu.

Vezani članci Irska ima jedan od najstrožih zakona u Euorpi glede pobačaja (Foto: AFP) Jedan od najstrožih zakona u Europi: Irska održava referendum o pobačaju Slika nije dostupna Irska najavila referendum o pobačaju: Vlada želi modernizirati ustav i iz njega izbrisati vjerske reference

"Ovo čemu svjedočimo je kulminacija tihe revolucije koja se u Irskoj odvija posljednjih nekoliko desetljeća", dodao je Varadkar.

Nakon što su izbrojeni svi glasovi, konačni rezultati pokazali su kako se 66,4 posto glasača izjasnilo za ukidanje ustavne zabrane pobačaja.

Ranije je glavna skupina koja se protivila liberalizaciji pobačaja u Irskoj priznala da je uvjerljivo izgubila na referendumu.

Irci su "odmjerili sve argumente za i protiv i stvar je prevagnula na jednu stranu. Naravno da bih više volio da su se odlučili za drugu", rekao je John McGuirk, komunikacijski direktor kampanje "Save the 8th".

Irska je na putu da liberalizira jedan od najrestriktivnijih zakona o pobačaju na svijetu nakon što su izlazne ankete ukazale na premoćnu pobjedu zagovornika liberalizacije na referendumu.

Irski građani su se izjašnjavali o osmom amandmanu irskog ustava, uvedenom 1983. godine, kojim je pobačaj bio potpuno zabranjen sve dok 2013. nije uvedena iznimka za majke kojima je u trudnoći život ugrožen. Svake godine tisuće Irkinja koje žele pobaciti putuju u inozemstvo, uglavnom u Veliku Britaniju, kako bi to učinile.

Organizacija referenduma predizborno je obećanje premijera Lea Varadkara koji je došao na vlast u lipnju 2017.

"Za mene je to jedno veliko 'da'", napisao je na Twitteru Varadkar nakon što je izašao na glasanje u Dublinu.

Varadkar, koji se zalaže za liberalizaciju strogih zakona o pobačaju, poticao je ljude da izađu na glasanje, kazavši da će visoki odziv ići u prilog ublažavanju zakona. (Hina)