Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Biskup lagao vlastima

Irska katolička crkva prikrivala zlostavljanje djece

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izvješće koje je naručila irska vlada pokazalo je da je hijerarhija katoličke crkve u Irskoj nastavila prikrivati spolno zlostavljanje djece od strane svećenika čak i nakon što je sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća uvela pravila za zaštitu maloljetnika.

Otkrića silovanja i fizičkog zlostavljanja od strane pripadnika vjerskih redova i svećenstva u prošlosti poljuljali su dominantnu ulogu katoličke crkve u Irskoj. Posljednje izvješće o postupanju u slučaju tvrdnji o spolnom zlostavljanju u biskupiji Cloyne u okrugu Cork pokazuje da je više rangirani kler sve do nedavno još uvijek pokušavao prikriti tvrdnje o zlostavljanjima. 'Ovo nije katalog propusta iz drugog razdoblja. Nije riječ o Irskoj prije 50 godina. Riječ je o Irskoj sada', rekla je na konferenciji za tisak ministrica za djecu Frances Fitzgerald.

'Bez iznimke žrtve osjećaju da ih je institucionalna crkva iznevjerila. Sve su mišljenja da je na njihovim sastancima s višim crkvenim dužnosnicima jedina briga bila zaštita institucije umjesto dobrobiti djece', kaže se u izvješću. Izvješće, koje se bavi s 19 svećenika koji su navodno zlostavljali djecu od siječnja 1996. do veljače 2009. godine, navodi kako biskupija nije izvijestila o svim pritužbama na policiji i nije zdravstvenim službama prijavila niti jednu pritužbu od 2006. do 2008. godine.

Biskup koji je ranije bio odgovoran za tu biskupiju, John Magee, lagao je vlastima da je sve navode o zlostavljanjima prijavio policiji, kaže izvješće. On je u ožujku odstupio s položaja nakon što je crkvena istraga ocijenila da je njegovo rješavanje tvrdnji o zlostavljanjima izložilo djecu riziku. (Hina)

 

Pročitajte i ovo Ilustracija Užas u Irskoj Ravnatelj iz pakla pod istragom: Prijavilo ga osoblje, a tortura koju su prolazila djeca za neke je bila nepodnošljiva Ilustracija "Oni imaju glas i ime" Novi skandal u Katoličkoj crkvi: Seksualno zlostavljano više od 4800 maloljetnika - "Ovo je tek vrh ledenjaka"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene