Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vojna suradnja

Iranski ratni brodovi u Siriji radi ‘obuke’

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dva ratna broda koja je Iran prošlog tjedna poslao u Sredozemno more uplovila su u sirijsku luku Tartous sa zadaćom da ‘obučavaju’ sirijsku mornaricu, izvijestila je televizijska mreža za 24-satno informiranje Irinn.

Ta dva broda, razarač Naghdi i transportni brod Kharg, ‘namijenjena su obuci sirijske mornarice na temelju ugovora (o vojnoj suradnji) zaključenog’ između Teherana i Damaska, dodaje mreža na svojoj internetskoj stranici.

Mreža nije navela o kakvoj je obuci riječ. Ovo je tek drugi put nakon Islamske revolucije 1979. da iranski ratni brodovi ulaze u Sredozemno more.

Prva misija Kharga i fregate Alvanda u Siriji u veljači 2011. potaknula je zabrinutost Izraela koji je svoju mornaricu stavio u stanje pripravnosti, dok je Washington upozorio iranske brodove da ‘ne poduzimaju nikakvu akciju koja bi mogla ugroziti sigurnost’.

Pročitajte i ovo Stradao ronilac kod Zadra Kod Zadra U moru pronađen mrtav ronilac, utvrđuje se uzrok smrti Ilustracija kanadski Cape Ray VIDEO Misteriozna olupina nasukala se na obalu, mještani postali pravi detektivi: "Ovo je naša povijest"

>> Dempsey: Bilo bi 'preuranjeno' napasti Iran

Izrael je u subotu upozorio da će ‘pratiti kretanje dvaju brodova i paziti da se ne približe izraelskoj obali’.

Ovaj ulazak iranskih brodova u Mediteran treba ‘pojačati prisutnost Irana u međunarodnim vodama, što je njegovo prirodno pravo i potvrda naše pomorske moći’, rekao je u  iranski ministar obrane Ahmad Vahidi za službenu agenciju Irnu.

Nazočnost iranskih brodova u sirijskoj luci događa se u času kada režim u Damasku, glavnog saveznika Teherana na Bliskom istoku, potresa narodna pobuna koju vlasti guše u krvi. U zadnjih godinu dana u nasilju u Siriji poginule su tisuće ljudi, zbog čega je međunarodna zajednica gurnula tu zemlju u međunarodnu izolaciju. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene