Hasan Rohani, iranski predsjednik
Hasan Rohani, iranski predsjednik Foto: Afp

Iranski parlament podigao je optužnicu protiv predsjednika Hassana Rohanija, u sve jačoj borbi za moć između tvrdolinijaša i umjerenih iranskih političara i reformista bliskih predsjedniku.


Zastupnici optužuju predsjednika države da je zanemario zakone koje je donio parlament.

Vezani članci Potres u Iranu Potres od 5,9 pogodio južni Iran: Ljudi na ulicama, dvije osobe u bolnici Iran, ilustracija Voditelj iranskog nuklearnog programa: "Iran ima pravo poduzeti akcije protiv terorista koji su napali Natanz"

Novinska agencija Fars izvijestila je u nedjelju da je 190 od 235 prisutnih zastupnika glasalo za podizanje optužnice protiv predsjednika države, ne navodeći nikakve detalje.

Ipak, vidljiva je veza između tog glasanja u parlamentu i obnovljenih nuklearnih pregovora u Beču, koji bi mogli zahtijevati kompromis s glavnim neprijateljem, Sjedinjenim Američkim Državama.

Ubrzo nakon pobjede na parlamentarnim izborima u veljači 2020. godine, tvrdolinijaši i konzervativci izvršili su pritisak na predsjednika države da podnese ostavku.

Oni tvrde da je Rohani udaljio Islamsku Republiku od njezinih ideoloških ciljeva prozapadnom politikom i bečkim nuklearnim sporazumom iz 2015. godine.

Rohani pak, uoči predsjedničkih izbora u lipnju, optužuje tvrdolinijaše u parlamentu da su žrtvovali nacionalne interese za domaće borbe za vlast.

Sam Rohani možda se neće moći ponovno kandidirati nakon dva mandata, ali tvrdolinijaši također žele smanjiti šanse ostalih umjerenih političkih kandidata, bliskih njemu.