Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BORBA ZA MOĆ

Iranski parlament podigao optužnicu protiv predsjednika države, optužuju ga da je zanemario zakone

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iranski parlament podigao je optužnicu protiv predsjednika Hassana Rohanija, u sve jačoj borbi za moć između tvrdolinijaša i umjerenih iranskih političara i reformista bliskih predsjedniku.

Zastupnici optužuju predsjednika države da je zanemario zakone koje je donio parlament.

Pročitajte i ovo Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen Prijelomna točka "Rizik od eskalacije sukoba je stvaran, situacija je eksplozivna": Von der Leyen najavila sankcije Potvrđena optužnica protiv međimurskog župana Matije Posavca Matija Posavec Potvrđena optužnica protiv međimurskog župana: Priznao krivnju i podnio ostavku

Novinska agencija Fars izvijestila je u nedjelju da je 190 od 235 prisutnih zastupnika glasalo za podizanje optužnice protiv predsjednika države, ne navodeći nikakve detalje.

Ipak, vidljiva je veza između tog glasanja u parlamentu i obnovljenih nuklearnih pregovora u Beču, koji bi mogli zahtijevati kompromis s glavnim neprijateljem, Sjedinjenim Američkim Državama.

Ubrzo nakon pobjede na parlamentarnim izborima u veljači 2020. godine, tvrdolinijaši i konzervativci izvršili su pritisak na predsjednika države da podnese ostavku.

Oni tvrde da je Rohani udaljio Islamsku Republiku od njezinih ideoloških ciljeva prozapadnom politikom i bečkim nuklearnim sporazumom iz 2015. godine.

Rohani pak, uoči predsjedničkih izbora u lipnju, optužuje tvrdolinijaše u parlamentu da su žrtvovali nacionalne interese za domaće borbe za vlast.

Sam Rohani možda se neće moći ponovno kandidirati nakon dva mandata, ali tvrdolinijaši također žele smanjiti šanse ostalih umjerenih političkih kandidata, bliskih njemu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene