Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši iranski potpredsjednik Mohamed Ali Abtahi, osuđen na šest godina strogog zatvora zbog sudjelovanja u postizbornim nemirima, oslobođen je u nedjelju uz jamčevinu, prenose iranski mediji pozivajući se na pravosudne izvore.


Abtahi, potpredsjednik tijekom drugog mandata predsjednika Mohameda Hatamija (2001. -2005.) bio je optužen za 'sudjelovanje u skupovima urote protiv nacionalne sigurnosti, propagande protiv islamskog režima, vrijeđanja predsjednika republike i ometanja javnog reda', prema umjerenom konzervativnom siteu Ayandenews. com koji je prvi objavio njegovu presudu. Teheranski tužitelj Abas Džafari Dolatabadi izjavio je da je Abtahi 'privremeno pušten na slobodu' uz jamčevinu od 7 milijardi rijala (700.000 dolara), što je kasnije potvrdila agencija Isna.

Prema iranskom zakonu, osuđeni na zatvorske kazne imaju pravo uz jamčevinu biti na slobodi dok traje žalbeni proces. Abtahi je najistaknutiji reformista kojem je izrečena zatvorska kazna nakon izbora, na kojima je drugi mandat osvojio Mahmud Ahmadinedžad. Nakon spornog ponovnog izbora ultrakonzervativnog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada uslijedili su veliki prosvjedi i nemiri koji su izazvali najtežu krizu u iranskom režimu nakon proglašenja Islamske republike 1979.

Vezani članci Iran predstavio novi dron Iran predstavio spektakularni high-tech dron, tvrde da ima domet čak 2000 km. Pogledajte kako su ga nazvali Teheran Švicarska diplomatkinja u Iranu poginula u padu sa zgrade u kojoj je živjela

Najmanje 4.000 prosvjednika je uhićeno i 30 osoba ubijeno tijekom prosvjeda, prema službenim podacima, dok oporba navodi 72 ubijenih. Pet osoba koje su sudjelovale u prosvjedima su osuđene na smrtne kazne, a 81 su određene zatvorske kazne do 15 godina zatvora, prema podacima državne televizije.