Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iranska Revolucionarna garda (IRGC) oslobodila je deset američkih mornara, koji su bili zadržani zbog ulaska u iranske terirorijalne vode, izvijestila je državna televizija.


U priopćenju pročitanom na televiziji navodi se da su američki mornari pušteni u međunarodne vode nakon što su se ispričali.

Vezani članci Snimka NLO-a (Screenschot: YouTube) "Što je ta stvar, j*****?": Pilot naciljao neobjašnjivu pojavu i ostao "paf" Slika nije dostupna Amerikanci uskoro puštaju u službu najnapredniju jurišnu podmornicu na svijetu

Iranska Revolucionarna garda u utorak je zadržala dva manja američka patrolna broda s deset članova posade u Perzijskom zaljevu, u incidentu koji se dogodio nekoliko dana prije očekivane provedbe nuklearnog sporazuma između Teherana i svjetskih sila.

Mornari su izgleda pogreškom ušli u iranske vode i vjerojatno će biti oslobođeni, izjavio je ranije glavni mornarički zapovjednik IRGC-a, kontraadmiral Ali Fadavi.

"Naša istaga pokazuje da su dva američka patrolna broda ušla u iranske teritorijalne vode zbog pokvarenog navigacijskog sustava", rekao je kontraadmiral Ali Fadavi, a prenijela je novinska agencija Tasnim, bliska IRGC-u.

"Konačna odluka bit će uskoro donesena i oni će vjerojatno biti oslobođeni", dodao je.

Nakon donesene odluke izjavio je za iransku televiziju kako je zaključeno da ulazak Amerikanaca u teritorijalne vode nije bio neprijateljski čin niti čin špijunaže.

Pripisivanje ulaska brodova u iranske teritorijalne vode pogrešci u navigaciji dovelo je do smirivanja napetosti. Ranije je IRGC priopćio da su brodovi "njuškali" na iranskom teritoriju te da je ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif zatražio ispriku od Washingtona. (Hina)