Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Televizijski intervju

Iranka koju čeka kamenovanje: Odvjetnik me osramotio

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iranka osuđena na smrt kamenovanjem, što je izazvalo veliku osudu međunarodne zajednice, priznala je preljub i za državnu televiziju govorila o ubojstvu svojeg supruga, javile su agencije i prenijele da je Brazil i službeno ponudio ženi politički azil, no iranske se vlasti nisu izjasnile.

U intervjuu objavljenom u srijedu navečer, Sakine Mohamadi Aštiani, koja je ranije opovrgavala optužbe za preljub, kritizirala je svog odvjetnika što je dao velik publicitet njezinu slučaju i ocijenila da je time nanesena sramota njezinoj obitelji.

Pročitajte i ovo Ilustracija "Za čovječanstvo" Upali u vijesti neprijateljske zemlje: "Nemamo drugog izbora" Ilustracija Tenzije u porastu Iran zaprijetio: ''Nećemo oklijevati s odgovorom''

Organizacija za zaštitu ljudskih prava, Međunarodni odbor protiv kamenovanja, emisiju je ocijenio ‘otrovnom propagandom’.

>> Iranka osuđena za preljub 'zasad' neće biti kamenovana

Brazilski ministar vanjskih poslova Celso Amroim poručio je Teheranu kako bi bilo dobro iskoristiti prigodu i pokazati humanost te omogućiti Iranki da ode u Brazil koji joj je ponudio politički azil, prenosi agencija AFP.

Brazilski veleposlanik službeno je uručio iranskim vlastima ponudu, no još nije poznat odgovor Teherana, dodaje AFP. Identitet žene koja je dala intervju nije moguće provjeriti jer joj je lice bilo gotovo prekriveno maramom.

Aštiani je opisala kako je počela vezu s muževim rođakom koji joj je predložio da ubiju njezina supruga i objasnila da je isprva mislila kako se rođak ‘šali’.

‘Poslije sam doznala da je ubijanje njegova profesija. Ubio je mojeg supruga strujnim udarom’, rekla je Aštiani dok je tužitelj u emisiji ustvrdio da je Aštiani suprugu dala anestetik te ga je, kada se ‘onesvijestio, pravi ubojica ubio strujom’. Nije poznato je li rođak uhićen.

Aštiani (43), majka dvoje djece, već je dobila 99 udaraca bičem zbog nezakonite veze s dvojicom muškaraca. Kamenovanje je odgođeno dok sud ponovno ne razmotri presudu, no još uvijek bi moglo biti provedeno. Osuđena je 2006. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene