Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razgovor da, uvjeti ne

Iran za razgovor sa SAD-om, ali ne želi prestati s nuklearnim aktivnostima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iranski predsjednik izrazio je u intervjuu za njemački Spiegel spremnost za razgovore sa Sjedinjenim Državama, ali ponovno je odbacio zahtjev da prestane s nuklearnim aktivnostima za koje Zapad strahuje da bi mogle voditi proizvodnji nuklearnog oružja.

Mahmud Ahmadinedžad zatražio je i 'fundamentalne promjene' politike službenoga Washingtona, čime donekle ponavlja riječi iranskoga vrhovnog vjerskog vođe ajatolaha Alija Hamneija i drugih najviših dužnosnika. 'Ako se ponašanje Sjedinjenih Država promijeni, možemo očekivati znatan napredak', rekao je u intervjuu što je ga je Der Spiegel objavio na internetskim stranicama. Ahmadinedžad je govorio o desetljećima nepovjerenja između službenog Teherana i Washingtona.

Pročitajte i ovo Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja? Ilustracija Vodi se žestoka rasprava Netanyahu pred velikom dilemom nakon iranskog napada: "Napravit ćemo sve što je potrebno"

Nova američka administracija promijenila je pristup iranskome pitanju i za razliku od Busheve ponudila je 'nov početak' diplomatskih odnosa ne bude li Iran 'imao stisnutu šaku'. Prekinuvši dosadašnju politiku izbjegavanja izravnih pregovora s Teheranom, SAD je prošli tjedan priopćio da će odsad sudjelovati u razgovorima s Iranom, a u vezi sa spornim nuklearnim programom.

Der Spiegel je objavio da je intervju vođen prije tjedan dana, prije nego što su SAD i još pet sila najavile da će pozvati Iran na sastanak. Jedan Ahmadinedžadov pomoćnik izjavio je da će Iran razmotriti tu ponudu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene