Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iran je privremeno uskratio dopuštenje za prelet zrakoplova njemačke kancelarke Angele Merkel na putu za Indiju, zbog čega je zrakoplov njemačke vlade bio prisiljen kružiti iznad Turske gotovo dva sata, nakon čega je dopuštenje ipak izdano.


Iran je privremeno uskratio dopuštenje za prelet zrakoplova njemačke kancelarke Angele Merkel na putu za Indiju, zbog čega je zrakoplov njemačke vlade bio prisiljen kružiti iznad Turske gotovo dva sata, nakon čega je dopuštenje ipak izdano. 'Takvo što još nismo doživjeli', rekao je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert nakon što je kancelarka doputovala u New Delhi. Odbio je kritizirati iranske vlasti, ali je rekao da je događaj 'u najmanju ruku neobičan'.

Reuters, čiji se novinar nalazio u kancelarkinom zrakoplovu, javio je da je dopuštenje, koje je Njemačka imala na početku putovanja, opozvano baš u trenutku kada je letjelica ulazila u iranski zračni prostor.

Nakon više od sata pregovora u koji su bile uključene turske vlasti i njemačko ministartsvo vanjskih poslova, zrakoplovu je dopušteno da preko Irana nastavi put Indije.

Europska unija prošli je tjedan proširila sankcije protiv Irana zbog nedostatka napretka u rješavanju nuklearnog pitanja. (Hina)

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vezani članci Jason Rezaian (desno), (Foto: AFP) Američki sudac naredio Iranu da novinaru isplati gotovo 180 milijuna dolara odštete Donald Tusk (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) Na kongresu EPP-a izabrali novo vodstvo: Donald Tusk predsjednik je europskih pučana