Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Islamska država preuzela odgovornost

Naoružani napadači upali u iranski parlament i Homeinijev mauzolej: 12 mrtvih i više od 40 ranjenih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Naoružani muškarci izvršili su dva napada u iranskoj prijestolnici u srijedu ujutro - na iranski parlament i Mauzolej ajatolaha Homeinija. U napadima je ubijeno 12 i ozlijeđeno najmanje 35 osoba. Odgovornost za napade preuzela je islamska država.

14:00 Potvrđeno je kako je u napadima poginulo 12, a 42 osobe su ranjene

Pročitajte i ovo Ilustracija Dobro naoružani Europski špijuni upozoravaju: Oni su nova prijetnja, imaju oružje u podzemnim bunkerima, a planiraju seriju napada koje je nemoguće predvidjeti Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen Prijelomna točka "Rizik od eskalacije sukoba je stvaran, situacija je eksplozivna": Von der Leyen najavila sankcije

13:10 Agencija Mehr javlja kako je u dva napada, na parlament i na Mauzolej ajatolaha Homeinija, poginulo 12 osoba, te da je još 39 osoba ozlijeđeno

13:00 Agencija Tasnim javlja kako su si napadači koji su se nalazili u zgradi parlamenta ubijeni i da se situacija vraća u normalu.

12:40 Zamjenik ministra unutarnjih poslova Hossein Zolfaqari u izjavi za televiziju je rekao kako su u napadu na parlament ubijene dvije i ozlijeđeno više od 30 osoba.

Prema posljednjim informacijama azilanti su u parlament ušli prerušeni u žene. Ovo je prvi napad u šijitskom Iranu za kojeg je radikalna sunitska skupina Islamska država preuzela odgovornost.

12:20 Agencija Fars javlja kako je jedan od napadača u parlamentu aktivirao pojas s eksplozivom na petom katu zgrade. Snajperisti su postavljeni oko zgrade parlamenta i na okolnim zgradama.

Agencija tasnim pak javlja kako je interventna policija u parlamentu ubila jednog od napadača, no za to još nema službene potvrde.

12:10 Mediji javljaju da je u mauzoleju bio još jedan pojas s eksplozivom koji je deaktiviran.

11:40 Prema najnovijim informacijama koje je objavila agencija Fars u parlamentu su bila čak četvorica napadača. Napadači su, izvještavaju, u parlamentu ubili 5 i ozlijedili najmanje 25 osoba.

U sukobu sa zaštitarima, dok su se probijali hodnikom, napadači su ubili dvojicu zaštitara i još troje ljudi. Deset od 25 ozlijeđenih su civili koji su došli iz različitih izbornih jedinica u posjet svojim zamjenicima, izvještavaju iranski mediji.

Agencija FNA javlja kako je jedan od napadača uspio pobjeći iz zgrade, no kasnije je ipak uhićen. 

Informacije o trojici napadača koji su napali parlament su oprečne - dio medija javlja kako su uhićeni, a dio da još uvijek drže taoce u parlamentu te da se i dalje čuje pucnjava.

11:30 U napadu na Mauzolej ajatolaha Homeinija poginule su najmanje dvije osobe, a ozlijeđeno ih je još 10.

Agencija FNA javlja kako su četiri neidentificirana naoružana azilanta napali ljude u Mauzoleju ajatolaha Homeinija. Trojica naoružanih napadača otvorili su vatru na posjetitelje, a četvrti napadač se raznio ispred policijske postaje ispred Mauzoleja. Neki mediji javljaju kako je bombaš samoubojica ustvari bila žena

Poginulo je najmanje dvoje ljudi, uključujući i jednog radnika u Mauzoleju, u bombaškom napadu i unakrsnoj vatri između snaga sigurnosti i terorista.

11:20 Iransko Ministarstvo obavještajnih poslova i sigurnosti potvrdilo je da su terorističke grupe izvele dva napada u srijedu u Teheranu.

"Jutros su dvije terorističke skupine napale parlament i Mauzolej ajatolaha Homeinija. Pripadnici treće terorističke skupine su uhićeni prije nego su bili u mogućnosti izvesti napad", izvijestilo je Ministarstvo.

11:00 Islamska država preuzela je odgovornost za napade u Iranu. Na svojoj službenoj internetskoj stranici Amaq objavili su kako su oni odgovorni za napade.

10:20 Mediji javljaju kako je u parlamentu ozlijeđeno najmanje 7 osoba, a da su još 4 osobe uzete za taoce. Za te informacije još nema službene potvrde.

10:00 Dvojica napadača uhićena su u blizini Mauzoleja ajatolaha Homeinija, javljaju medji. U napadu na mauzolej ozljedama je podlegao vrtlar, a nekoliko je osoba ozlijeđeno.

9:40 Agencija Tasnim objavila je sliku jednog od napadača u parlamentu.

9:30 Naoružani muškarac otvorio je vatru u Mauzoleju ajatolaha Homeinija i pritom ranio više osoba, a potom se raznio bombom, potvrđeno je. Identitet i motiv napadača te je li ovaj incident povezan s onim u pralmanetu - za sada nije poznato. Objavljena je fotografija trenutka kada se napadač raznio.

9:20 Agencija Fars javlja kako je jedan od napadača koji se nalaze u parlamentu bombaš samoubojica te da je trenutno okružen snagama sigurnosti.

9:15 Agencije javljaju kako je ozljedama podlegao ranjeni zaštitar. Saborski zastupnici su, javljaju, zaključani u dvorani. 

Reporter agencije Tasnim javlja kako su u pucnjavi ozlijeđene četiri osobe, te kako je ozlijeđeni zaštitar podlegao ozljedama.

Napad su izvela trojica napadača koji se još uvijek nalaze u zgradi parlamenta. Dvojica su naoružana puškama AK-47 a jedan ima pištolj.  

9:00 Bombaš samoubojica raznio se u Mauzoleju ajatolaha Homeinija, javljaju mediji. Navodno je uhićena još jedan osoba.

8:50 Do pucnjave je došlo i u Mauzoleju ajatolaha Homeinija u južnom Teheranu, izvještavaju agencije koje navode da tamo također ima nekoliko ozlijeđenih.

8:45 Agencija Tasnim javlja i kako napadači u parlamentu drže taoce te da je jedan uhićen, no to još nije službeno potvrđeno. Mediji izvještavaju kako je jedna osoba smrtno stradala te da su dvije osobe ozlijeđene.

8:40 U medijima se pojavljuju oprečne informacije. Iranska novinska agencija Tasnim putem Twittera javlja kako su u parlament ušla trojica napadača, da su ozlijeđene dvije osobe, te da sukob još traje.

8:30 Do pucnjave je došlo na hodnicima iranskog parlamenta, izvjestile su iranske novinske agencije Fars i Mehr u srijedu.

"Jedna osoba je ušla u parlament i zapucala na zaštitare. Ranio je jednog zaštitara u nogu i pobjegao", izvijestile su te agencije, a prenio je Reuters.

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene