Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pentagon pozorno motri

Iran tvrdi da je uspješno testirao napredne projektile

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iranska je vlada priopćila kako su uspješno testirali niz naprednih projektila i sustava protuzračne obrane tijekom obalnih vojnih vježbi održanih u blizini strateškog tjesnaca Hormuz, prenosi CNN.

U priopćenju se navodi da je ratna mornarica ispalila protubrodske krstareće rakete Qader i novu "optimiziranu" verzija rakete zemlja-zemlja dugog dometa nazvane Nour, koje su izrađene u Iranu. Vježbe su dio pomorskih manevara započetih 28. prosinca s ciljem da "pokažu sposobnosti Irana da brani svoje morske granice".

Pročitajte i ovo Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja? Benjamin Netanyahu i Iron Dome nakon napada Irana Okupio se ratni kabinet, cijeli svijet strahuje od eskalacije sukoba: Netanyahu dvoji oko samo jedne stvari

Iran također tvrdi da je testirao svoj sustav protuzračne obrane pod nazivom Ra'd (Grom) s raketama zemlja-zrak. Sustav je dizajniran za rušenje borbenih zrakoplova i krstarećih projektila, kao i helikoptera i bespilotnih letjelica, koje lete do visine od 23 kilometra. Novi sustav Ra'd prvi je put prikazan na vojnoj paradi u Teheranu u rujnu prošle godine.

>> IAEA ozbiljno zabrinuta nuklearnim programom Irana

Vojni analitičar Michael O'Hanlon iz Instituta Brookings u Washingtonu, kazao je da ti testovi ne svjedoče o dramatičnom unaprijeđenju iranske oružane tehnologije. No, oni šalje upozorenje drugim zemljama u regiji, koje bi jednoga dana mogle pomoći potencijalnom udaru SAD-a ili Izraela na iranska nuklearna postrojenja.

"Njima se zapravo može sviđati ideja da nam kažu kako mogu eskalirati sukob, da ne razmiljšamo o tome kao o kirurški preciznom udaru već o početku rata. A oni mogu i zastrašiti određene zemlje sudionice da ponovo promisle, bile to Sjedinjene Države ili neke od zaljevskih država kao što su Katar, UAE ili Kuvajt", kazao je O'Hanlon.

Glasnogovornik američkog ministarstva obrane rekao je kako Pentagon prati iranske vježbe, ali nije želio komentirati podatke o projektilima koje spominje iranski tisak. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene