Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Naftni pomorski promet

Iran spreman zatvoriti tjesnac Ormuz

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iran je dalje spreman zatvoriti tjesnac Ormuz, kojim se odvija 40 posto svjetskog naftnog pomorskog prometa, u slučaju bilo kakve opasnosti, izjavio je zapovjednik Čuvara revolucije, general Mohamad Ali Džafari.

'S obzirom na stratešku važnost tjesnaca Ormuz, ova opcija nije nikad bila isključena', objasnio je šef Pasdarana na pitanje o mogućnosti da Iranci zatvore ovaj važan pomorski put. 'Usto, radimo na tome da svoje obrambene kapacitete razmjestimo i na otvoreno more" Indijskog oceana, 'a to znači da bismo, ukoliko bi nam neprijatelj zaprijetio s vanjske strane tjesnaca, bili u mogućnosti odgovoriti na jednak način', rekao je general Džafari.

Čuvari revolucije, pripadnici elitnih ideoloških snaga iranskog režima odgovorni su za obranu teritorijalnih voda i iranskih obala u Zaljevu. Iranci, kojima Izrael i SAD često prijete vojnim udarima na nuklearna postrojenja, na njih redovito odgovaraju mogućnošću zatvaranja Ormuza. (HIna)

Pročitajte i ovo Ilustracija Tenzije u porastu Iran zaprijetio: ''Nećemo oklijevati s odgovorom'' Ilustracija Raste zabrinutost "To je kotao koji svakog trenutka može eksplodirati": Zlokobna upozorenja dužnosnika EU-a

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene