Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najavili raketne probe

Iran prijeti Izraelu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iran je tijekom vikenda najavio raketne probe te zaprijetio da će izbrisati Izrael 's lica Zemlje' ako ga ta zemlja napadne.

Iran je tom prigodom iznio neke od najoštrijih prijetnji, na dan kad Europa počinje primjenjivati naftni embargo i druge sankcije.

Europske sankcije koje se odnose na uvoz iranske nafte u europske države i mjere koje otežavaju drugim zemljama da trguju s Iranom, dogovorene su ranije ove godine ali su se počele većinom provoditi 1. srpnja.

Zamišljene su da onemoguće iransko gospodarstvo i primoraju Iran da prekine s nuklearnim djelatnostima za koje Zapad smatra da su namijenjene proizvodnji atomskog oružja.

Najavljujući ovotjedne raketne probe, general Revolucionarne garde Amir Ali Hadžizadeh kazao je da će vježbe biti poruka 'da se Islamska Republika Iran ima namjeru suprotstaviti... maltretiranju, te će odgovoriti na svako moguće zlo, odlučno i snažno'.

'Ako oni (Izrael) poduzmu bilo kakve akcije, dat će nam opravdanje da iz izbrišemo s lica zemlje', rekao je Hadžizadeh, a prenijela službena agencija IRNA.

Izrael kaže da bi mogao napasti Iran ako diplomacija ne uspije primorati Teheran da odustane od nuklearnih težnji.

SAD smatra da je vojna sila na raspolaganju kao posljednji izlaz ali su američki dužnosnici opetovano tražili od Izraela da bude strpljiv dok nove sankcije ne stupe na snagu. (Hina)

Pročitajte i ovo Zoran Milanović I o Butkoviću Milanović: "Plenković nas uvlači u sukobe koje ne razumije" Iranska vojska zaplijenila teretni brod Eskalacija sukoba? VIDEO Iranski komandosi zauzeli brod povezan s Izraelom, brzo stigao odgovor: ''Snosit će posljedice''

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene