Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vraćanje stabilnosti u regiju

Iran potvrdio da čvrsto stoji iza Annanova plana za Siriju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iran je potvrdio da u cijelosti podupire plan međunarodnog posrednika Kofija Annana za izlazak iz sirijske krize, ocijenivši da ga treba provesti ‘do kraja’ kako bi se stabilnost vratila u regiju.

‘Od Annana očekujemo da do kraja provede svoj plan kako bi se u Siriju i u regiju vratili stabilnost i mir’, rekao je iranski ministar vanjskih poslova Ali Akbar Salehi nakon razgovora s izaslanikom UN-a i Arapske lige.

Annan je doputovao u Teheran radi razgovora o razvoju sirijske krize, pošto se u ponedjeljak u Damasku sastao s predsjednikom Bašarom al-Asadom, a koncem lipnja u Ženevi s Akcijskom skupinom za Siriju, koju čine stalni članovi UN-ova Vijeća sigurnosti, predstavnici zemalja Arapske lige i Turska.

Pročitajte i ovo Uloga Irana u ratu protiv Izraela - 6 Pomno praćenje Jordan otkrio što se događalo tijekom noći: Teheran prati svaki korak ove arapske zemlje koja bi mogla postati sljedeća meta Napad na Izrael Napeta situacija Iran je Americi poslao jako opasnu poruku: "Povučete li jedan potez..."

>> 'Plan za Siriju nije uspio, treba uključiti Iran'

Međunarodni posrednik je ponovo izrazio želju da se Iran priključi traženju rješenja za Siriju, što su Zapad i sirijska oporba dosad odbijali, optužujući Teheran da vojno podupire režim u Damasku, čiji je glavni saveznik. ‘Postoji opasnost da sirijska kriza izmakne kontroli i proširi se na regiju’, istaknuo je Annan na kratkoj konferenciji za novinare sa Salehijem.

U tom pogledu, ‘Iran može imati pozitivnu ulogu’, rekao je, dodavši da će sa svoje strane nastaviti ‘suradnju’ s iranskim čelnicima. Salehi je pak podsjetio da je ‘Iran dio rješenja’ za sirijsku krizu, kritizirajući zapadne i arapske zemlje da su izolirale Iran u vezi s tim pitanjem, ali ih nije imenovao. Usto je pohvalio Annana zbog ‘nepristranosti’.

Annan je u ponedjeljak izjavio da se s Asadom dogovorio o ‘pristupu’ koji će pomoći da se zaustavi nasilje u Siriji, bez drugih pojedinosti. Međunarodni posrednik će se u utorak prije odlaska iz Teherana sastati s tajnikom iranskog Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost Saidom Džalilijem. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene