Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iran obučava borce u Iraku i pomaže pri planiranju napada u toj zemlji unatoč diplomatskom pritisku, rekli su dužnosnici SAD-a u srijedu tijekom koje je u nasilju u Iraku ubijeno najmanje 19 osoba.


Posljednje optužbe protiv Irana koje je iznijela vojska Sjedinjenih Država dolaze nakon rijetkih diplomatskih razgovora održanih prošlog mjeseca u Bagdadu između dva stara protivnika na kojima se razgovaralo o zabrinutostima Washingtona glede Iraka.

Vezani članci Napad na Firulama VIDEO Uhićen napadač! Policija uhvatila muškarca koji je brutalno mlatio dvije žene u Splitu General Hosein Salami Zapovjednik Čuvara revolucije: ''Iran nije namjeravao ubiti američke vojnike u Iraku. Cilj je bilo materijalno uništenje''

"Apsolutno postoje dokazi da iranski operativci imaju oružje,
obučavaju borce, osiguravaju resurse, pomažu planiranje operacija, opskrbljuju tajne ćelije koje destabiliziraju Irak", rekao je glavni glasnogovornik vojske SAD-a brigadni general Kevin Berger.

"Vrlo rado bi vidjeli neko djelovanje s njihove strane kako bi se
smanjila razina napora i pomoglo pridonijeti iračkoj sigurnosti. To još nismo vidjeli", rekao je na konferenciji za tisak.

Sjedinjene Države, koje već traže šire sankcije protiv Teherana zbog njegovog nuklearnog programa, Irance optužuje da pobunjenike opskrbljuju bombama koje se postavljaju uz ceste i probijaju oklope a koje su ubile mnogo američkih vojnika.

Teheran je prošlog tjedna rekao da će proučiti zahtjev Iraka za
održavanje novog susreta SAD-a i Irana ali je upozorio da bi za donošenje odluke mogli biti potrebni tjedni.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei je rekao da njegova zemlja podržava iračku vladu i optužio je SAD da nastoji potkopati veze Teherana s Bagdadom, izvijestila je iranska novinska agencija IRNA u srijedu.

U međuvremenu je u nasilju u Iraku u srijedu ubijeno najmanje 19 osoba. 

Policija je objavila da je u Samarri, sjeverno od Bagdada, od
bombe postavljene uz cestu poginulo sedmoro ljudi od kojih su petorica bili pripadnici specijalnih policijskih postrojbi. 

U samoubilačkom napadu automobilom-bombom u Bagdadu na nadzornoj točci ubijen je jedan policajac a trojica ranjena, dok je samoubilačkom napadu automobilom-bombom kod tržnice sjeverno do prijestolnice poginulo
troje a ranjeno desetoro osoba, objavila je policija.