Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Iran odbio inspektorima ulaz u postrojenja Natanza

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iran je inspektorima Ujedinjenih naroda uskratio ulazak u podzemni dio nuklearne centrale u Natanzu što je očito kršenje Sporazuma o neširenju nukelarnog oružja, objavili su u ponedjeljak dužnosnici UN-a.

Uz uvjet da ostane neimenovan zbog povjerljivosti podataka, izvor UN-a je agenciji Associated Press kazao da je Iran učinio presedan odbivši dopustiti pristup svojim podzemnim postrojenjima u Natanzu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vodi se žestoka rasprava Netanyahu pred velikom dilemom nakon iranskog napada: "Napravit ćemo sve što je potrebno" Slika nije dostupna Za medicinska istraživanja Iran gradi novi, moćniji nuklearni reaktor

Odbijanje neometanog pristupa inspektorima moglo bi ozbiljno ugroziti napore međunarodne zajednice da privoli Teheran na odustajanje od razvoja nuklearnog oružja.

Iran neće prekinuti obogaćivanje urana što je glavni zahtjev u sklopu ponude šest velikih zapadnih sila, izjavio je u ponedjeljak zamjenika šefa Iranske organizacije za atomsku energiju.

Mohammad Saeedi je kazao da će službeni Teheran odgovoriti na paket u utorak, što je krajnji rok kojeg je postavio već ranije sam Iran.

- S obzirom na tehnološki napredak iranskih znanstvenika, prekid obogaćivanja urana više nije moguće, kazao je.

Iranski su dužnosnici ranije inzistirali da Iran ne smije prekinuti obogaćivanje urana, proces koji može imati vojnu i civilnu svrhu, no zapadne sile se nadaju da mogu promijeniti tu odluku.  

- Iranski je odgovor vrlo opsežan i stvara odgovarajuću priliku za zapad da riješi iranski nuklearni slučaj kroz pregovore i dijalog, istaknuo je Saeedi, dodavši da će odgovor biti u utorak.

Saeedi je dodao da će Iran nastaviti s planovima da proizvodi tešku vodu, za što zapadni diplomati tvrde da ne olakšava nuklearnu krizu ali priznaju da ne predstavlja rizik u širenju nuklearnog oružja.

Naime, zapadne su sile zabrinute zbog reaktora za tešku vodu koji je podignut u Araku, 190 kilometara od Teherana. Teška voda se može koristiti u proizvodnji atomskih bojnih glava.

Saeedi naglašava da će u tom reaktoru za deset dana početi s radom samo dio koji proizvodi tešku vodu, ali ne i cijeli reaktor koji je glavni razlog zabrinutosti Zapada.

Saeedi je pojasnio da teška voda nema vojnu upotrebu i da zbog toga nadzor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) nije potrebna nad tim reaktorom.

Zapadni diplomat suglasio se s tim da reaktor za tešku vodu ne predstavlja rizik za širenje nuklearnog oružja, ali i dodao " No ne gledamo na to kao na konstruktivnu gestu".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene