Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Iran objavio svoju snimku incidenta u perzijskom zaljevu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iran je objavio videosnimku na kojoj se, kako tvrdi, vidi da njegovi patrolni čamci nisu prijetili američkim vojnim brodovima u Perzijskom zaljevu, dovodeći tako u pitanje američko viđenje tog incidenta koji je predsjednik George W. Bush nazvao "činom provokacije".

Snimka, koju je emitirala iranska satelitska postaja Press TV, daje potpuno drugačiju verziju nedjeljnog događaja u Hormuskom tjesnacu u odnosu na onu koju je ovoga tjedna objavilo američko ministarstvo obrane.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bush: 'Sučeljavanje u tjesnacu je iranska provokacija' Slika nije dostupna Iran potvrdio incident, Bijela kuća upozorava

Incident je najnoviji znak napetih odnosa između Washingtona i Teherana, posebno narušenih zbog spora oko iranskog nuklearnog programa i optužbi za nasilje u Iraku. Vremenski se podudara s ovotjednim Bushevim boravkom na Bliskom istoku.

Press TV navodi da snimka, koju je iranska Revolucionarna garda objavila dan nakon što je videosnimku Pentagona nazvala lažnom, uključuje i snimku razgovora mornara s obje strane.

Brigadir Ali Fadavi tvrdi da su iranski čamci samo pristupili
američkim brodovima kako bi pročitali registarske oznake koje se izdaleka nisu vidjele, prenosi Press TV.

Videosnimka prikazuje iranskog mornaričkog časnika kako putem radija komunicira s brodom koji se nije mogao jasno identificirati. Na snimci se vide ukupno tri broda, od kojih je jedan imao na pramcu oznaku 73.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene