Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ne dolazi u obzir'

Iran neće dopustiti inspekcije vojnih postrojenja ni ispitivanje znanstvenika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iran neće dopustiti da Međunarodna agencija za atomsku energiju provodi inspekcije njegovih vojnih postrojenja kao ni da ispituje znanstvenike u okviru budućeg sporazuma o nuklearnom programu, rekao je u subotu visoki iranski dužnosnik.

Tu je izjavu Abas Aragči koju je prenijela državna televizija dao nešto prije početka sastanka američkog državnog tajnika Johna Kerryja i iranskog ministra vanjskih poslova Džavada Zarifa u subotu u Ženevi. Razgovori bi trebali pridonijeti tome da se do kraja lipnja zaključi povijesni sporazum o spornom iranskom nuklearnom programu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Povijesna prekretnica Nuklearni pregovori: Dogovor s Iranom blizu Slika nije dostupna Ukočilo ga u leđima Nesreća nikad ne dolazi sama - Nakon Kerryja i Zarif završio u bolnici

"Ispitivanje naših znanstvenika definitivno ne dolazi u obzir kao ni inspekcije vojnih postrojenja", rekao je Aragči.

Dvojica ministara susrela su se u 11 sati u jednoj ženevskoj palači u vidno opuštenom ozračju pred novinarima, okruženi svojim izaslanstvima i predstavnicom europske diplomacije Helgom Schmid.

Kerry i Zarif mjesecima predvode pregovore između velikih sila iz skupine 5+1 i Irana, pod pokroviteljstvom EU-a, radi pronalaženja konačnog sporazuma o kontroverznom nuklearnom programu Islamske Republike.

Strane imaju rok do 30. lipnja za sastavljanje teksta konačnog sporazuma. Na novinarsko pitanje o tome je li moguće da se sporazum potpiše u navedenom roku, Zarif je uz smiješak odgovorio: "Pokušat ćemo".

John Kerry nije rekao ni riječi. Razgovori bi mogli potrajati cijeli dan, a nije isključeno ni da se protegnu i na nedjelju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene