Iran će još smanjiti svoje obveze iz nuklearnog sporazuma (Foto: AFP)
Iran će još smanjiti svoje obveze iz nuklearnog sporazuma (Foto: AFP) Foto: Afp

Iran je nastavio obogaćivati uranij u svom podzemnom nuklearnom postrojenju Fordow, objavila je u četvrtak iranska Organizacija za atomsku energiju (AEOI), čime je Teheran nastavio kršiti odredbe nuklearnog sporazuma s velikim silama iz 2015. godine.


"Nakon uspješnih priprema (...) ubrizgavanje uranijskog plina u centrifuge počelo je u četvrtak u Fordowu (...) Čitav proces nadziru inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA)", navodi se u priopćenju AEOI-ja koje su prenijeli iranski mediji.

Vezani članci Hasan Rohani, Donald Trump Trumpa "uopće ne zanima" hoće li Iran pristati na pregovore: "Odustanite od nuklearnog oružja" General Hosein Salami Zapovjednik Čuvara revolucije: ''Iran nije namjeravao ubiti američke vojnike u Iraku. Cilj je bilo materijalno uništenje''

Iran je postupno prestao poštivati odredbe sporazuma s velikim silama nakon što su Sjedinjene Države prošle godine izašle iz sporazuma i nametnule nove sankcije Teheranu. Prema nuklearnom sporazumu iz 2015. s SAD-om, Rusijom, Kinom, Velikom Britanijom, Francuskom i Njemačkom, Iran je trebao smanjiti svoje nuklearne aktivnosti u zamjenu za ukidanje većine međunarodnih sankcija.

"Proces će se stabilizirati u roku od nekoliko sati i do subote, kad će Fordow ponovno posjetiti inspektori IAEA-e, razina obogaćenosti uranija od 4,5 posto trebala bi biti dosegnuta", objavio je AEOI.

Službeni Washington, koji se jednostrano povukao iz nuklearnog sporazuma s Iranom u svibnju 2018. godine, ponovio je svoju izjavu od utorka u kojoj je iranski potez nazvao "velikim korakom u pogrešnom smjeru". (Hina)