Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opasnost od povećanja cijena

Iran najavio prekid isporuka nafte ako se zaoštre sankcije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iran je u utorak objavio da će prekinuti isporuke nafte ako Zapad pooštri sankcije protiv njega te da ima pričuvni plan zahvaljujući kojem će zemlja preživjeti i bez prihoda od izvoza nafte.

"Ako se sankcije pojačaju, prestat ćemo izvoziti naftu", rekao je iranski ministar nafte Rostam Kasemi u Dubaiju. "Imamo spreman plan o tome kako ćemo upravljati zemljom bez prihoda od prodaje nafte. Dosad nismo imali ozbiljnijih problema, ali ako se sankcije pojačaju, ići ćemo na taj pričuvni, plan B", rekao je Kasemi.

"Ako nastavite jačati sankcije, mi ćemo prekinuti izvoz nafte u svijet. Nadamo se da se to neće dogoditi, jer će patiti obični ljudi, a mi ne želimo patnje europskih i američkih građana", dodao je, ističući da bi prekid isporuka iranske nafte uzrokovao rast cijena na tržištu.

Pročitajte i ovo Sayyed Ali Khamenei Situacija se zaoštrava Predsjednik Irana najavio: "Svaki izraelski odgovor dočekat ćemo s još jačim udarom" Benjamin Netanyahu i Iron Dome nakon napada Irana Okupio se ratni kabinet, cijeli svijet strahuje od eskalacije sukoba: Netanyahu dvoji oko samo jedne stvari

>> Iran među savezničku armadu poslao podmornicu i razarač

Zapadni izvori tvrde da je Iran zbog sankcija gotovo prepolovio dnevnu proizvodnju nafte, što Teheran žestoko opovrgava, tvrdeći da je razina proizvodnje ostala potpuno ista kao i prije. "Iran je već 30 godina suočen s američkim sankcijama, ali i dalje uspješno održava svoj naftni sektor", napomenuo je Kasemi.

Iran je, uz to, uspio jako podići rafinerijske kapacitete, pa sad u potpunosti zadovoljava domaće potrebe za naftnim derivatima, koje je do nedavno uvozio u velikim količinama. "Dnevna potrošnja goriva u Iranu je 90 milijuna litara. Prije smo veliki dio te količine uvozili, ali više nam ne trebaju uvozni proizvodi. Sad ne samo da ne uvozimo naftne proizvode, već neke i izvozimo. Uvijek ima potražnje za iranskom naftom" , rekao je Kasemi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene