Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sporna tvornica

Iran: IAEA će moći poslati stručnjake u inspekciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iranci će Međunarodnoj agenciji za nuklearnu energiju poslati informaciju o datumu kada će njezini stručnjaci moći posjetiti novo nuklearno postrojenje za obogaćenje urana, izvijestio je šef Iranske organizacije za atomsku energiju, Ali Akbar Salehi.

‘To ćemo obaviti u skladu s pravilima. Predsjednik Mahmud Ahmadinedžad izjavio je kako nema nikakvih problema kad je riječ o inspekciji nuklearnog postrojenja u skladu s pravilima. S članovima Agencije razgovarat ćemo o tome pitanju te o točnome datumu posjeta inspektora. On će biti objavljen nakon dogovora s IAEA’, rekao je Salehi za iransku državnu televiziju.‘Tvornica se nalazi na potezu između Teherana i Qoma ili oko 100 km južno od Teherana. Pojedinosti o nuklearnom postrojenju objavit ćemo kasnije’, rekao je, dodavši kako će tvornica biti operativna za otprilike godinu dana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izvijestili IAEA-u Iran priznao gradnju drugog postrojenja za obogaćivanje urana Slika nije dostupna IAEA o aktivnostima Sirije i Irana Inspektori pronašli tragove urana u Siriji

Druga tvornica za obogaćenje urana uskoro operativna

Druga iranska nuklearna tvornica za obogaćenje urana, o čijem je postojanju izvijestio Teheran, uskoro će početi raditi, objavili su u subotu iranski službeni izvori. ‘Uz Božju pomoć, nova će tvornica biti operativna vrlo skoro’, rekao je glasnogovornik vrhovnog iranskog duhovnog vođe, ajatolah Mohamad Mohamadi Golpayegani, ne preciziravši kad će to točno biti.

>> 'Jasno je da Iran želi proizvesti nuklearno oružje'

U petak je Međunarodna agencija za nuklearnu energiju  izvijestila da je 21. rujna od iranskih vlasti dobila informaciju o izgradnji druge tvornice za obogaćenje urana, uz onu koja već postoji u Natanzu. Informacija o drugoj tvornici objavljena je samo nekoliko dana prije 1. listopada kad je u Ženevi planiran sastanak predstavnika Irana i članova skupine 5+1 (Rusija, SAD, Kina, Francuska, Velika Britanija i Njemačka), tijekom kojeg je predviđena rasprava o kontroverznom nuklearnom programu Teherana. (Hina)

U priloženom videu možete pogledati satelitsku snimku sporne tvornice.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene