Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Irak: Vlada ne želi objasniti kako će smaknuti Saddama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na smrt osuđeni bivši irački predsjednik Saddam Hussein trebao biti obješen u roku od 30 dana od srijede, no iračka vlada odbija otkriti način izvršenja kazne kako bi izbjegla moguće političke napetosti.

Na ulicama se spekulira da bi presuda mogla biti izvršena u roku od nekoliko dana i u tajnosti, a vijest bi se objavila tek nakon smaknuća.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Meka: hodočasnici zgroženi pogubljenjem Sadama na blagdan Slika nije dostupna Na suđenju Saddamu prikazan kemijski napad na Kurde

Drugi nagađaju da bi smaknuće moglo biti javno a prenosila bi ga i televizija.

Irački prizivni sud u utorak je potvrdio smrtnu presudu Saddamu Husseinu za zločine protiv čovječnosti počinjene tijekom njegove 24-godišnje vladavine.

"Naš je posao završen i sada je odluka u rukama izvršne vlasti. Oni (vlada) imaju pravo odabrati datum izvršenja počev od sutra pa do isteka 30-dnevnog roka", rekao je predsjednik suda Aref Abdul-Razaq al-Shahin.

Iračka vlada je, međutim, već više puta odbila iznijeti bilo kakav komentar i ne želi naznačiti vrijeme i način izvršenja smrtne kazne nad iračkim predsjednikom koji je svrgnut s vlasti 2003., nakon što su Amerikanci izveli invaziju na Irak.

Profesor Hazim al-Naimi drži da je šutnja iračke vlade pokušaj da se stišaju mediji i da se pitanje javnosti učini manje zanimljivim. Tako vlada ne želi naškoditi pokušaju nacionalne pomirbe između šijita te sunita, kojima je pripadao Saddam i njegova bivša vladajuća stranka Baas koju Amerikanci danas žele integrirati u iračku vladu kako bi je neutralizirali.

Europska unija i humanitarne organizacije kao što su Amnesty International i Human Rights Watch pozvale su na neizvršenje smrtne kazne, ali presudu više nitko ne može preinačiti, čak ni irački predsjednik Jalal Talabani, naglasio je al-Shahin.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene