Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Irak: Ubijeno 117 šijitskih hodočasnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukupno 117 šijitskih hodočasnika ubijeno je, a 173 ranjeno u napadu koji su jučer izvela dvojica bombaša samoubojica kod mjesta Hilla, južno od Bagdada, prema najnovijim podacima bolničkog izvora objavljenim u srijedu.

"Velik broj ranjenika koji su bili kritično umrli su tijekom noć i očekujemo da će broj od 117 mrtvih i dalje rasti", rekao je za AFP Saad al-Chemari iz bolnice u Hilli.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bombaš samoubojica na biciklu ubio sedam ljudi Slika nije dostupna Najmanje 30 mrtvih u Iraku

U ranijem izviješću govorilo se o 90 mrtvih i 160 ranjenih.

Jučer kasno poslijepodne u Nadiru, 2 km južno od Hille, dvojica bombaša s prslucima punim eksploziva aktivirala su bombe usred mnoštva hodočasnika koji su išli u Kerbalu, mjesto šijitskog hodočašća.

Ukupno 28 šijitskih hodočasnika ubijeno je u utorak u drugim napadima u Bagdadu i diljem Iraka.

Premijer Nouri al-Maliki osudio je napad koji su "zajedno počinili takfiri (sunitski ekstremisti) i pristaše Sadama Huseina koji nastavljaju provoditi politiku masovnih zločina bivšeg režima".

Desetci tisuća hodočasnika pješice idu u Kerbalu, 110 km južno od Bagdada, gdje će u subotu obilježiti završetak četrdesetodnevnog žalovanja za imamom Huseinom kojeg je 680. ubila sunitska dinastija Omejida, a šijiti ga štuju kao mučenika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene