Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Irak: Ubijen sunitski vođa, borac protiv al-Qaide

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vođa sunitskog plemena u Iraku Abdul Sattar Abu Risha, koji je predvodio iračke Sunite u borbi protiv al-Qaide, poginuo je jučer u bombaškom napadu na njegov automobil u provinciji Anbar, a njegove je zasluge u borbi protiv terorizma, tijekom obraćanja naciji, istaknuo američki predsjednik George W. Bush.

Šik Abu Risha poginuo je u blizini svoje kuće u Ramadi. On je
prevodio savez sunitskih arapskih plemena, nazvan Vijeće za spas Anbara, koji je udružio snage s američkih trupama u nakani da protjeraju al-Qaidu sa zapadnog dijela Iraka.

Pročitajte i ovo Nuspojave ibuprofena Opasne nuspojave UZNEMIRUJUĆE Uzela lijek koji Hrvati obožavaju i proživjela pakao: "Ovakvi slučajevi su rijetki, ali.." Slika nije dostupna Ubijeno 155 osoba Al-Qaida preuzela odgovornost za dvostruki atentat u Bagdadu

Prije dva tjedna Abu Risha i drugi plemenski vođe susreli su se s Bushom tijekom njegova posjeta Anbaru, gdje je američki predsjednik naglasio da uspostava veće sigurnosti u toj pustinjskoj provinciji predstavlja primjer koji se treba primijeniti i u ostalom dijelu Iraka.

Bushova administracija isticala je dobro sigurnosno stanje u Anbaru kao jedan od najvećih uspjeha u Iraku.

Iračka Vlada i Bijela kuća osudile su napad na Abu Risha, a Bush je u televizijskom obraćanju američkoj naciji izjavio da je "u Anbaru neprijatelj ostao aktivan i smrtonosan", spomenuvši da je tijekom dana tamo poginuo "hrabri plemenski šeik koji je pomogao predvoditi otpor protiv al-Qaide".

Naglasio je da su, kao odgovor na Abu Rishinu smrt, ostali sunitski vođe poručili da su odučni nastaviti borbu u kojoj i dalje mogu računati na potporu SAD-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene