Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Irak: Ubijen glavni američki sunitski saveznik u Anbaru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sunitski plemenski vođa, ključan za istjerivanje al-Qaide iz iračke pokrajine Anbar, ubijen je u četvrtak u bombaškom napadu, manje od dva tjedna nakon što se sastao s predsjednikom SAD-a Georgeom W. Bushom.

Abdul Sattar Abu Risha ubijen je u blizini svoje kuće u Ramadiju, glavnom gradu Anbara. 

Pročitajte i ovo Ilustracija "Nećemo oklijevati" Amerikanci izveli zračne udare u Iraku, ubrzo stigla i jasna poruka Američka zračna baza Ain al-Asad Napetosti na Bliskom istoku Više raketa i projektila ispaljeno na američku zračnu bazu u Iraku: Ima ranjenih

On je bio najutjecajniji čelnik u savezu sunitskih arapskih plemena koji je udružio snage sa snagama SAD-a u
pokušaju istjerivanja al-Qaide iz pokrajine.

U napadu su na prvi dan svetog mjeseca Ramazana ubijena i dvojica tjelesnih čuvara i osobni tajnik.

"Šeikov automobil u potpunosti je uništen. Abu Risha je ubijen", rekao je policijski dužnosnik u Ramadiju agenciji Reuters.

Policijski izvori kažu da je ubijen u eksploziji bombe postavljene uz cestu, no jedan od tjelesnih čuvara koji u tom trenutku nije bio uz Abu Rishu je rekao da je bomba bila postavljena ispod automobila.

"Mi vjerujemo da je Abu Risha bio jedna od najvažnijih osoba za sigurnost u Iraku", rekao je brigadni general Abdul-Kareem Khalaf, glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova. 

"Ministarstvo unutarnjih poslova je naredilo da se na mjestu gdje je ubijen, ili bilo kojem drugom mjestu koje izabere narod Anbara, podigne njegova statua".

Abu Risha je prošle godine uspostavio savez plemenskih šeika u Anbaru za borbu protiv al-Qaidinih sunitskih islamista, što su čelnici SAD-a smatrali jednim od najvećih uspjeha u jačanju sigurnosti nakon više od četiri godine sukoba.

Bush, koji je prošlog tjedna nenajavljeno posjetio Irak, rekao je nakon sastanka s Abu Rishom da je uspješna borba protiv al-Qaide u pokrajini Anbar primjer kako bi se trebalo postupati i u drugim dijelovima zemlje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene