Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Krvoproliće

Irak: U napadu na hodočasnike 33 mrtvih i 99 ranjenih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najmanje 33 osobe ubijene su, a 99 ih je ranjeno u nizu napada na šijitske vjernike koji su krenuli na hodočašće u Bagdad, izvijestili su službeni izvori.

Najviše je osoba ubijeno u sunitskoj četvrti Azamiya kojom je prema mauzoleju imama Muse Kazima krenulo mnoštvo hodočasnika. Mauzolej se nalazi u susjednoj četvrti Kazimiji, gdje se svake godine okuplja šijitska zajednica obilježavajući dan kada je imam umro. Najmanje je 28 hodočasnika smrtno stradalo, a 63 ih je ranjeno kada je napadač samoubojica aktivirao bombu. Eksplozivne naprave odjeknule su i u bagdadskim četvrtima Al-Džadida i Fudailia, istočno od glavnoga grada, pri čemu je pet osoba ubijeno, a 36 ih je ranjeno, izvijestila je policija, ne objavivši pojedinosti o tim dvama napadima.

Pročitajte i ovo Ilustracija Škola u Trogiru Uhićen otac učenice koji je upao u razred i šakom udario profesora: "Djeca su u šoku!" Policija u Vukovaru, ilustracija Podignuta optužnica Optuženi napadači na skupinu djece u Vukovaru: Za četvoricu se traži produljenje istražnog zatvora, za petog mjera opreza, a šesti je u bijegu

Nekoliko stotina tisuća vjernika okupilo se u srijedu u Bagdadu da bi obilježili dan kada je umro Musa Kazim, sedmi od dvanaest imama koje štuju šijiti. Imam Kazim otrovan je 799. u zatvoru po naredbi tadašnjeg kalifa Haruna Al-Rašida. Napadi su izvedeni unatoč tomu što su gradske vlasti na ulicama Bagdada razmjestile oko 200.000 policajaca i vojnika koji su bili zaduženi da zaštite hodočasnike. Šijiti, koji su u Iraku u većini, česta su meta naoružanih sunitskih grupa. U travnju 2009. dvije žene samoubojice aktivirale su eksploziv nedaleko od istoga mauzoleja, pri čemu je ubijeno 65 osoba, a ranjeno ih je 120. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene