Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Irak: U četiri godine poginulo 139 novinara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najmanje 139 novinara poginulo je u Iraku od ožujka 2003. do kraja 2006., tvrdi novinarka i profesorica novinarstva na Indiana University u SAD Sherry Ricchiardi u prvom broju novog međunarodnog znanstvenog časopisa za medije MediAnali, koji izdaje Sveučilište u Dubrovniku.

Profesorica Ricchiardi, koja više od desetljeća i pol surađuje s hrvatskim novinarima i gostuje na hrvatskim studijima novinarstva, u tekstu "Iraq: The Deadlines Reporting Assignment", što ga je prethodno objavila u American Jurnalism Review, analizira profesionalne aspekte izvještavanja s ratišta, osobito iračkog. Naime, u Iraku je u nepune tri godine poginulo više novinara nego u dvadeset godina rata u Vijetnamu.

Pročitajte i ovo Nina Obuljen Koržinek Plenkovićeva uzdanica Ministrica je puna vjere i nade: ''Kazneni zakon unaprijedit će status novinara'' Ilustracija Suspenzija Irački militanti više neće napadati Amerikance na Bliskom istoku, oglasio se Pentagon

"Novinari su u ratnim područjima izloženi životnoj opasnosti, pa je stoga vrlo upitna kvaliteta izvještavanja i podataka što ih novinari prikupljaju na samom terenu", kaže autorica koja je razgovarala s najiskusnijim ratnim izvjestiteljima u Iraku.

Shery Ricchiardi posebno ističe problem novinara pridodanih američkim vojnim snagama u Iraku (ambedded journalists), koji uživaju osobitu zaštitu američke vojske.

Ona smatra da novinari time gube izvornu novinarsku neovisnost i potrebnu profesionalnu distancu. U takvim slučajevima teško je govoriti o neovisnom, nepristranom, profesionalno i etički utemeljenom novinarstvu.

Na Izbornoj skupštini Europske novinarske federacije (EFJ), koja je u ožujku održana u Zagrebu, glavni tajnik EFJ i IFJ Aidan White najavio da će se o ratnom izvještavanju i sigurnosti novinara raspravljati na Izbornom kongresu Svjetske novinarske federacije od 28. svibnja do 2. lipnja u Moskvi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene