Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najmanje 139 novinara poginulo je u Iraku od ožujka 2003. do kraja 2006., tvrdi novinarka i profesorica novinarstva na Indiana University u SAD Sherry Ricchiardi u prvom broju novog međunarodnog znanstvenog časopisa za medije MediAnali, koji izdaje Sveučilište u Dubrovniku.


Profesorica Ricchiardi, koja više od desetljeća i pol surađuje s hrvatskim novinarima i gostuje na hrvatskim studijima novinarstva, u tekstu "Iraq: The Deadlines Reporting Assignment", što ga je prethodno objavila u American Jurnalism Review, analizira profesionalne aspekte izvještavanja s ratišta, osobito iračkog. Naime, u Iraku je u nepune tri godine poginulo više novinara nego u dvadeset godina rata u Vijetnamu.

Vezani članci Beba, ilustracija Liječnici vjeruju da je ovo prvi takav slučaj: U Iraku rođen i operiran dječak s tri penisa Papin posjet Iraku Iran podržao povijesni posjet pape Franje Iraku: ''Nema druge poruke osim dijaloga, mira i prijateljstva između religija''

"Novinari su u ratnim područjima izloženi životnoj opasnosti, pa je stoga vrlo upitna kvaliteta izvještavanja i podataka što ih novinari prikupljaju na samom terenu", kaže autorica koja je razgovarala s najiskusnijim ratnim izvjestiteljima u Iraku.

Shery Ricchiardi posebno ističe problem novinara pridodanih američkim vojnim snagama u Iraku (ambedded journalists), koji uživaju osobitu zaštitu američke vojske.

Ona smatra da novinari time gube izvornu novinarsku neovisnost i potrebnu profesionalnu distancu. U takvim slučajevima teško je govoriti o neovisnom, nepristranom, profesionalno i etički utemeljenom novinarstvu.

Na Izbornoj skupštini Europske novinarske federacije (EFJ), koja je u ožujku održana u Zagrebu, glavni tajnik EFJ i IFJ Aidan White najavio da će se o ratnom izvještavanju i sigurnosti novinara raspravljati na Izbornom kongresu Svjetske novinarske federacije od 28. svibnja do 2. lipnja u Moskvi.